Creștere susținută a numărului de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), pneumonii și bronhopneumonii (PBP) în Bihor. Față de 22-28 ianuarie, în săptămâna 29 ianuarie–4 februarie, numărul de IACRS a crescut cu peste o mie de cazuri, iar cel al PBP, cu 68 de cazuri.

 

Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor pentru săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie 2024, numărul de cazuri de infecții respiratorii acute specifice sezonului este în limita superioară a intervalului de valori specifice sezonului (valori așteptate). Numărul de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și numărul de pneumonii și bronhopneumonii (PBP) este mai mare decât în săptămâna similară de raportare din sezonul anterior, 2022-2023.

În săptămâna 29 ianuarie–4 februarie au fost raportate 8.069 cazuri de IACRS (față de 7.042 cazuri în săptămâna precedentă) și 1.710 cazuri (față de 1.642 cazuri în săptămâna 22-28 ianuarie).

Din octombrie 2023 și până pe 4 februarie 2024 au fost confirmate 37 de cazuri de gripă în Bihor.

În perioada 1 septembrie 2023–4 februarie 2024 au beneficiat de vaccinare antigripală 19.260 de persoane din Bihor, conform datelor raportate de medicii vaccinatori în Registrul Electronic Național de Vaccinare.

Urmare a creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă și depășirea mediei față de sezoanele anterioare, a fost instituită, la nivel național, starea de alertă epidemiologică determinată de gripă.

 

Măsuri în spitale, școli, la serviciu și acasă

 

În perioada alertei epidemiologice, la nivelul unităților sanitare cu paturi se aplică următoarele măsuri: limitarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați; realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie sau efectuarea de activități ce nu implică interacțiunea cu pacienții; purtarea echipamentului de protecție adecvat, respectiv măști, mănuși, halate, de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții; asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către unitățile sanitare cu paturi care internează cazuri de infecții respiratorii acute; asigurarea instituirii terapiei antivirale specifice la pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa cu sau fără diagnostic de laborator, după caz; asigurarea condițiilor necesare pentru vaccinarea antigripală a personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat; asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora de către personalul medico-sanitar și auxiliar; asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

Angajatorilor din toate sectoarele de activitate li se recomandă: evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil; realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie; încurajarea vaccinării antigripale.

În școli, se recomandă: realizarea triajului zilnic; informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii; asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.

În ceea ce privește populația, DSP Bihor recomandă: consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare; pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măștii de protecție dacă trebuie să se deplaseze în comunitate; respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință; menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție; continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.

„Direcția de Sănătate Publică Bihor a informat în scris unitățile sanitare cu paturi și Inspectoratul Școlar Județean Bihor privind aplicarea măsurilor specifice stabilite prin instrucțiunea Ministerului Sănătății pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor, semnat de dr. Daniela Rahotă.