Aparate de ventilație, cutii cu medicamentul Favipiravir și măști non-invazive au fost distribuite, azi dimineața, la sediul Spitalului Caritas Catolica din Oradea, către cele cinci spitale municipale din județul Bihor: Oradea, Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta.

 

„Este vorba despre o donație făcută de Ungaria către România, anunțată de ministrul maghiar de Externe, prin care Ungaria trimite 40 de aparate de ventilație mecanică, 1.650 de măști de respirație non-invazive și 3.000 de cutii de Favipiravir în spitale din România, pentru a contribui la gestionarea cu succes a pandemiei în România”, a precizat deputatul UDMR, Szabó Ödön.

În județul Bihor au rămas șapte aparate de ventilație, 300 de cutii de Favipiravir și circa 150 de măști non-invazive. Fiind transportate într-un mediu controlat, cutiile cu medicamente au ajuns la Oradea vineri, 29 octombrie, în jurul prânzului. De aici, camionul cu Favipiravir a plecat mai departe către județele din centrul Transilvaniei.

Tot vineri dimineața, Pető Dalma a donat, din partea asociației „Alianța pentru Oradea”, a cărei vicepreședintă este, 6.000 de măști care urmează să fie împărțite la cele cinci spitale municipale din județul Bihor.

„Practic, noi ne-am implicat ca aceste donații să ajungă la locul potrivit. În situația de criză sanitară în care ne aflăm, e crucial ca aceste donații să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ele. Eu am ajutat ca documentele să fie în regulă, fiind vorba de acte de donație”, a mai declarat deputatul Szabó Ödön.

„Doresc să mulțumesc, pe această cale, guvernului maghiar, pentru acest ajutor, care este, după cum s-a văzut, unul continuu în această perioadă în care tensiunea pe sistemul nostru de sănătate este foarte mare. Înaintea acestei acțiuni am mai avut pacienți care au fost transportați la Debrețin și Szeged, iar acum această donație sprijină detensionarea sistemului sanitar. Totodată, o să predăm și 1.000 de măști medicale spitalelor din Bihor din partea Alianței din Oradea, reprezentată de doamna Pető Dalma”, a menționat deputatul Szabó Ödön.

Parlamentarul UDMR a mai adăugat că donația face parte din efortul făcut de Ungaria pentru ajutorarea României, demers în cadrul căruia spitalele din Sezged și Debrețin au primit deja mai mulți bolnavi de Covid.

„Din păcate, numărul pacienților este încă în creștere. A trebuit să reorganizăm săli noi, astfel încât să putem oferi îngrijire adecvată pentru toată lumea. În situația actuală, tot ajutorul, toate echipamentele sunt foarte binevenite, iar aprovizionarea cu medicamente este cea mai importantă, pentru că, în acest fel, putem asigura continuitatea tratamentului medical”, a declarat Aliz Bradács, managerul spitalului orășenesc din Marghita.

„Spitalul din Marghita nu are secție de terapie intensivă pentru pacienți Covid, astfel că ventilatoarele donate sunt foarte importante atunci când luăm pacienți din salon pentru examinare. Spitalul din Marghita este format din mai multe clădiri, lucrăm în sistem de pavilioane, iar ventilatoarele portabile sunt foarte utile atunci când transportăm pacienți pentru analize, radiografii sau tomografii”, a precizat Aliz Bradács.