Modernizarea Maternității din Oradea a continuat și pe parcursul ultimilor doi ani. În 2019 au început lucrările la un nou corp de clădire cu lift, secție de terapie intensivă și bloc operator, toate dotate cu tehnologie de ultimă generație. La sfârșitul anului, unitatea va primi primele paciente.

În jur de 21 de milioane de lei, atât a costat construirea și dotarea cu echipamente medicale a noului corp de clădire.

„Staționarul III al Secției de Ginecologie este dotat cu bloc operator, trei săli de operație, două săli complete, cu turn de laparoscopie și o sală intervenții. La nivelul doi este o secție de terapie intensivă de zece paturi, în proximitatea blocului operator. Ca să funcționeze, o astfel de secție are nevoie de o adevărată uzină: compresoare, aspiratoare centrale, stații de oxigen cu rezervă, stații de gaze medicale pentru sălile de operație etc. La nivelul I este o secție de 30 de paturi de ginecologie, saloane de două și de trei paturi, fiecare cu gaze medicale și grup sanitar. Ultima etapă este izolarea termică a noii clădiri ca să fie în consonanță cu clădirea principală. O altă investiție necesară a fost construirea unui puț al liftului, exterior, pentru a deservi strict secția de ginecologie și blocul operator pentru respectarea circuitelor obligatorii. Partea constructivă se ridică la 15 milioane de lei, din care 900 de mii primiți de la Consiliul Local al municipiului Oradea, 8 milioane de la Ministerul Sănătății, o sută de mii de lei sunt din sponsorizări, 124 de mii de lei sunt bani din fondul propriu al spitalului, urmând să mai alocăm încă 6,12 milioane de lei. Probabil, la sfârșitul lunii noiembrie, investiția va fi finalizată din toate punctele de vedere, urmând să eliberăm complet clădirea veche. Dotarea s-a făcut pe baza unui proiect transfrontalier în valoare de 1,2 milioane de euro (n.r. 5,83 de milioane de lei). Lucrările au început în 2019”, a spus medicul Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean.

În ceea ce privește aparatura medicală, care, conform aceleiași surse a fost achiziționată ținându-se cont de solicitările medicilor de la Secția de Ginecologie, cel mai scump (aproape 1,8 milioane de lei, cu TVA) a fost turnul de laparoscopie complet echipat, inclusiv unitate chirurgicală – electrocauter cu accesorii. Acesta va fi utilizat în intervențiile minim invazive. Urmează mesele și lămpile de operație, care au costat aproape 1,1 milioane de euro, cu TVA.  Cele 10 paturi electrice pentru ATI, cu saltele active integrate și accesorii, au costat aproape 432 de mii de euro, cu TVA, iar sistemul interactiv audio-video de videoconferință (util în partea didactică a actului medical, dar și pentru diferite operații pe care medicii speră să le facă în premieră) aproape 413 mii de euro. A mai fost achiziționat și un sterilizator plasmă (aparat destinat sterilizării tuturor echipamentelor medicale din blocul operator) a costat aproape 407 de mii de euro, cu tot cu TVA. Sala de operație are un sistem special de sterilizare a aerului între operații.

Vechea clădire în care se afla blocul operator de la ginecologie este în litigiu, fiind revendicată de Comunitatea evreilor. Managerul Gheorghe Carp spune că într-un an se va tranșa situația, iar dacă va fi câștigată de Primărie, probabil va fi demolată pentru că nu întrunește condițiile necesare desfășurării actului medical.

Din proiectul transfrontalier prin care Maternitatea s-a dotat cu aparatură fac parte și activități pentru prevenirea și diagnosticarea bolilor cu frecvență înaltă. Astfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a planificat mai multe activități, unele dintre ele în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Universitatea din Debrețin: screening gratuit; consultarea preoperatorie cardiologică pentru paciente pe parcursul perioadei de implementare a proiectului în Oradea; screening pentru depistarea precoce a cancerului ovarian; screening pentru detectarea bolilor infecțioase; efectuarea unui videoclip despre prevenirea problemelor ginecologice principale și promovarea online.