Trei zile, cam atât a durat perioada în care s-au putut face programări pentru vaccinare în Oradea. Și în aceste trei zile programarea a fost o adevărată aventură, platforma ba mergând, ba nu. Cauza, dincolo de deficiențele tehnice, o reprezintă faptul că fluxul de vaccin nu este asigurat de compania Pfizer.

Luni dimineața deja nu mai erau locuri la niciun centru din oraș, iar cei care au vrut să se programeze marți au putut-o face doar la alte centrele din județ, unde mai sunt locuri. Cum s-a ajuns la această situație?

„Noi primim vaccinuri de 3 ori pe săptămână, luni, miercuri și vineri. Consumăm 60 de doze de vaccin pe zi, în cele 12 centre care sunt deschise se vaccinează câte 5 beneficiari pe oră. Problema este că nu avem decât 7 fluxuri de vaccin pentru județul Bihor în acest moment. Pfizer a întrerupt ritmul de livrare la nivelul Europei pentru că își face modificări la liniile de producție pentru a livra mai mult. Numărul de fluxuri a fost stabili la nivel național ținându-se cont de anumite analize și indicatori la nivelul fiecărui județ”, a explicat pentru Crișana, dr. Diana Racz, coordonator al campaniei de vaccinare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

În ceea ce privește ocuparea rapidă a locurilor disponibile pentru vaccinare, ele sunt condiționate de fluxuri.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este rea voință, toți lucrăm la capacitate maximă și am pregătit centrele în așa fel încât să fie deschise și utilizate imediat ce primim mai multe vaccinuri. Îi rog însă pe bihoreni să aibă răbdare, să nu se prezinte la centrele de vaccinare fără programare iar dacă pot, să folosească oportunitățile din celelalte centre din județ. Pe medici îi rog să nu trimită oameni la vaccinare fără a-i programa pe platformă”, mai spune dr. Diana Racz.

Conform presei naționale reducerea livrărilor este determinată de limitarea producţiei de către Pfizer astfel încât compania să îşi poată îmbunătăţi capacitatea de producţie la 2 miliarde de doze de vaccin pe an de la 1,3 miliarde în prezent.

„Deşi va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârşitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, va oferi o creştere semnificativă a numărului dozelor disponibile pentru pacienţi la sfârşitul lunii februarie şi în martie”, a precizat Pfizer într-un comunicat.

Conform ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, România are o rezervă de 100.000 de vaccinuri care îi va permite să mențină actualul ritm.

„Cu această rezervă şi cu vaccinurile pe care le mai primim putem merge mai departe. Nu la viteza pe care ne-am dori-o. Principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare nu va fi viteza cu care vaccinăm, ci va fi numărul de vaccinuri. Şi asta nu e o problemă a României, e o problemă la nivel european şi la nivel global”, a spus Vlad Voiculescu.