Lucrările la cele două centre medicale de urgență din Munții Apuseni, de la Padiș și Stâna de Vale, avansează. Au fost turnate fundațiile clădirilor, iar constructorii lucrează acum la cofrarea și armarea centurii pentru turnarea plăcii de la nivelul solului. Din cauza terenului de turbă (mlăștinos), la Stâna de Vale a fost necesară armarea integrală a fundației.

Fiecare centru de urgență va avea o suprafață utilă de 163 de metri pătrați, cu parter și mansardă. Accesul va fi realizat printr-o terasă acoperită, dotată cu o rampă pentru accesul tărgii. La parter va exista un cabinet medical, o sală de ședințe, o zonă de depozitare și grup sanitar. La nivelul mansardei vor fi amenajate două dormitoare pentru angajați, cu 2, respectiv 3 paturi.

Centrele de urgență vor fi dotate cu echipamente de căutare și salvare performante interconectate cu sistemul de telemedicină folosit și de spitalele din județ. Cele două noi amplasamente și dotările aferente vor facilita acțiunile de salvare în zonele greu accesibile. Totodată, interconectarea la sistemul de telemedicină face posibilă intervenția promptă în situațiile grave, salvând astfel mai multe vieți.

Executantul proiectului este Asocierea Vutan Instalații și Cofido. Valoarea contractului pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor este de aproape 1,74 milioane de lei, fără TVA. Termenul de execuție este de 12 luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor, dat pe 6 mai.

Investiția este realizată de către Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, U.A.T. Oradea, U.A.T. Marghita, U.A.T. Salonta, U.A.T. Aleșd, U.A.T. Beiuș, Universitatea Oradea, Salvamont Bihor, Spitalul „Gróf Tisza István” și ISU „Crișana”.

Proiectul IPHEALTH este finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România - Ungaria 2014-2020, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).