Două vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Două familii îndurerate, din Oradea și Deva, au fost de acord ca durerea lor infinită să o transforme într-un alt început pentru alți suferinzi a căror unică șansă era un transplant.

La început de an, suferința a fost preschimbată în speranță, iar moartea în viață: 8 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase, datorită  altor oameni cu suflet mare.

„Bărbatul de la care au fost recoltate organele la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (SCJUO) avea 55 de ani și se afla în moarte cerebrală din cauza unei hemoragii cerebrale cu anevrism rupt de arteră carotidă. Fratele, care era mai mare cu trei ani, și-a dat acordul pentru prelevarea de organe. Din păcate, rinichii nu au fost eligibili. Mulțumim mult fratelui care și-a dat acordul și a acceptat ca, în ciuda suferinței trăite, să ajute la salvarea unor vieți”, a spus, pentru Crișana, dr. Carmen Pantiș.

Cursa contracronometru pentru viață a început miercuri noapte, 4 ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Pentru intervențiile de prelevare la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale IC Fundeni pentru ficat, ICUTR Cluj pentru rinichi și Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București pentru cornee.

 

Prelevare și la Spitalul Județean din Deva

În zorii zilei de vineri, 6 ianurie, la Deva, familia îndurerată a unui alt pacient, diagnosticat în moarte cerebrală la secția ATI a Spitalul Județean de Urgență Deva, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi. Pentru intervențiile de prelevare a organelor, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni - pentru ficat, ICUTR Cluj - pentru rinichi, SCUOB – pentru cornee și Spitalului Clinic Colentina – pentru țesuturile osteotendinoase.

Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele multidisciplinare din centrele de transplant: chirurgi, anesteziști, gastroenterologi, nefrologi, laborator. 

„Mulțumită efortului și măiestriei lor, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni doi pacienți pot spune că au învins moartea datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. În același timp, echipele de profesioniști ale Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj #ICUTR au adus șansa la o viață normală pentru alți 2 pacienți (din motive medicale două din cele 4 grefe renale prelevate nu au fost eligibile pentru transplant). Alți 4 pacienți își vor recăpăta vederea datorită intervențiilor de transplant cornee realizate la Spitalul  Clinic de Urgente Oftalmologice București. Foarte mulți pacienți, din întreaga țară, vor putea beneficia de transplanturi de țesuturi osteotendionoase ca urmare a efortului echipei Băncii de Țesut Spitalul Clinic Colentina.

În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele ATI și de coordonare transplant ale celor 2 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Apreciem dedicarea echipelor ATI și de coordonare transplant de la SCJU Oradea, dr. Carmen Pantiș, dr. Elena Blaga, dr. Luiza Zissu, as. Otto Gergely, și de la SJU Deva: dr. Ioana Kovacs și as. Monica Popescu”, se afirmă într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant.

Anul trecut, la Oradea, au fost identificați 25 de potențiali donatori și au fost efectuate 9 prelevări.