De la începutul anului, 15 familii din Bihor au fost de acord cu donarea de organe, salvând viețile a alte 45 de persoane pentru care transplantul era singura soluție.

O nouă intervenție de prelevare de organe de la un pacient diagnosticat în moarte cerebrală, a avut loc duminică noapte, la Spital Clinic Județean de Urgență Oradea. O nouă familie din județ, a 15-a, a ales să dăruiască o şansă unor semeni necunoscuţi, fiind de acord să doneze organele rudei lor. Prin această decizie dificilă au oferit speranţă la viaţă pentru 3 semeni necunoscuţi  care aşteptau un transplant hepatic sau renal și pentru alți 2 care aveau nevoie de transplant cornee.

„Suntem profund recunoscători faţă de toţi cei care reuşesc să aducă speranţa pentru viaţă: donatori, familiile acestora, echipe medicale”, afirmă reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Generozitatea familiei donatorului şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului bihorean, formată din asistent șef Petru Cotrâu - coordonator transplant, dr. Stefania Sijie, dr. Oana Popa, dr. Anca Chitac, dr. Lavinia Marcut, as Aurelia Cheregi, as. Margareta Magyar, as. Andreea Nan, as. Florica Ciorba, as. Gabriela Puscas, au făcut posibilă a 15-a prelevare.  

Pentru intervenții, la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, condusă de dr. Tudor Moisoiu – pentru rinichi. Prelevarea corneei a fost realizată de echipa Clinicii de Oftalmologie a spitalului orădean, condusă de dr. Alexandra Haragos.

La Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, încă o viață a putut fi salvată în urma intervenţiei de transplant hepatic, realizată cu multă măiestrie de echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Vladislav Brașoveanu, cu sprijinul echipei ATI formată din dr. Andrada Tudor și dr. Marian Tudoriu. La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal - ICUTR Cluj alți doi pacienți au primit șansa la o viață mai bună datorită transplanturilor renale. Intervențiile au fost realizate cu succes de echipele chirurgicale conduse de dr. Dan Enache și dr. Mihai Suciu, cu suportul ATI al doctorului Horațiu Gribovschi. Transplanturile de cornee se vor realiza în cadrul Spitalul  Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

„Respect și recunoștință pentru munca și efortul tuturor echipelor medicale implicate în această această activitate complexă și încărcată de emoții puternice, pentru profesionalismul și dăruirea cu care aleg să-și facă datoria indiferent de oră sau dată din calendar. De asemenea, apreciem efortul și implicarea conducerii unităţilor sanitare implicate pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant”, afirmă Agenția Națională de Transplant.