Campania de vaccinare împotriva COVID-19 continuă în județul Bihor cu etapa II, etapă în care vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc și persoanele care desfășoară activități în domenii esențiale. În Oradea vor fi deschise vineri două centre (trei fluxuri de vaccinare) iar în județ 4, urmând ca restul să se deschidă etapizat în funcție de numărul de vaccinuri care vor sosi.

Conform DSP Bihor, în etapa a II-a vor fi vaccinați adulții cu vârsta de peste 65 ani persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. În categoria „boli cornice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat; obezitate; alte boli metabolice, inclusiv congenitale; afecțiuni cardiovasculare; afecțiuni renale; afecțiuni oncologice; afecțiuni pulmonare; afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down; afecțiuni hepatice moderate sau severe; afecțiuni autoimune; imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale sunt: personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora; personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi al autorităţii judecătoreşti,  personalul din sectorul economic vital:  procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază, şi anume: panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume;  uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;  unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri;  noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii, şi anume Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, radioul şi televiziunea naţionale; personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unităţi medicale;  personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

 

Cum se face programarea pentru vaccinare

Persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, se pot programa la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 prin medicii de familie, individual, prin contul unui aparținător (pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane), telefonic prin call-center și prin structurile de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Persoanele adulte sub vârsta de 65 ani cu afecțiuni cronice se pot programa prin medicii de familie pe ale căror liste sunt înscrise. În cazul în care nu sunt înscrise la un medic de familie sau nu au acces la medicul de familie propriu, se pot înscrie prin intermediul oricărui alt medic de familie, telefonic prin call-center și prin structurile de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale vor fi programați prin intermediul angajatorului.

Numărul de telefon al serviciului dedicat de call-center pentru județul Bihor este 021.414.44.59.

Platforma de programare programare.vaccinare-covid.gov.ro va deveni accesibilă pentru programarea categoriilor de beneficiari mai sus menționați, pe parcursul zilei de azi 15 ianuarie.

„Atragem atenția că, în conformitate cu procedurile de lucru, din rațiuni care țin de disponibilitatea dozelor de vaccin, precum și pentru utilizarea rațională și fără pierderi a vaccinului, programarea prealabilă este obligatorie pentru ca o persoană să poată fi vaccinată. Rugăm cetățenii să nu se prezinte direct la centrele de vaccinare pentru a fi vaccinați fără programare prealabilă”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor.

 

Unde vor fi primele centre

Centrele de vaccinare care vor deveni operaționale, în conformitate cu fluxurile alocate județului Bihor, începând din 15 ianuarie sunt: municipiul Oradea – sala din incinta Orășelului Copiilor Oradea (2 fluxuri de vaccinare), str. Corneliu Coposu nr. 8 Oradea, Spitalul Clinic Pelican Oradea, str. Corneliu Coposu nr. 2-14 B, municipiul Salonta      - Spitalul Municipal Salonta, str. Ioan Cantacuzino nr. 2-4, orașul Aleșd – Spitalul Orășenesc Aleșd, str. 1 Decembrie nr. 3, orașul Ștei – Spitalul Orășenesc Ștei, str. Cuza Vodă, nr. 5 și orașul Valea lui Mihai, secția exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea, str. Republicii nr. 29.

„Precizăm că, față de centrele enumerate mai sus, la nivelul județului Bihor au fost stabilite încă 17 centre de vaccinare comunitare, care vor fi deschise etapizat, în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin”, se mai afirmă în comunicatul DSP Bihor semnat de directorul executiv dr. Daniela Rahotă, în care se mai precizează: „reamintim că în România vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 este voluntară și gratuită”.

Informații referitoare la campania de vaccinare împotriva Covid-19 se găsesc pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.