Al doilea weekend de doliu national în România. Duminică, erau confirmate 1.760 de cazuri de persoane infectate Covid -19, 40 de persoane muriseră iar 169 erau vindecate și externate. Pentru prima dată printre cei decedați se afla o persoană tânără, de 27 de ani. În Bihor, erau 185 de persoane în carantină și 3.628 auto-izolate la domiciliu.  

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până duminică, fuseseră plasate în carantină instituționalizată 803 persoane care nu respectaseră perioada de autoizolare. De asemenea, 27 persoane aflate în carantină părăsiseră locația în care fuseseră plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Tot până sâmbătă, 40 de persoane diagnosticate cu infecție cu Covid-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța și Ialomița, muriseră.

Printre persoanele decedate se afla și o tânără, de doar 27 ani, cu domiciliul în județul Botoșani. Pe 22 martie i se recoltaseră probe biologice pentru Covid-19, testate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași. Rezultatul testării din data de 23 martie era pozitiv. Femeia avea diabet zaharat tip I decompensat și a încetat din viață duminică, 29 martie, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

În 24 de ore vineri-sâmbătă, fuseseră înregistrate 308 noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați aveu vârsta cuprinsă între 0 și 89 de ani. La ATI, duminică, erau internați 38 de pacienți, dintre care 31 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți era bună, staționară. În carantină instituționalizată erau 8.666 de persoane. Alte 132.641 de persoane erau în izolare la domiciliu și se aflau sub monitorizare medicală. La nivel național, fuseseră prelucrate 21.460 de teste, din care 1.400 în unități medicale private.

 

12 români decedați în străinătate

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până duminică, 73 de cetățeni români fuseseră confirmați ca fiind infectați cu Covid-19: 52 în Italia, 6 în Germania, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franța și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie și Luxemburg. De la începutul epidemiei și până duminică, 12 cetățeni români aflați în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franța, unul în Germania și unul în Marea Britanie, decedaseră.

„Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia Telverde - 0800.800.358. Numărul Telverde nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20”, se afirma într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

Până sâmbătă, erau raportate 298.461 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri erau înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.