Cel mai modern laborator de analize din România realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Oradea cu fonduri europene, a fost inaugurat sâmbătă, 14 mai.

Evenimentul a avut loc în prezența managerului Gheorghe Carp, a Ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și a ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. Au mai fost prezenți: prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, viceprimarul Oradiei, Arina Moș, dar și alți reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și manageri de spitale din alte județe ale țării.

Astfel, cel mai modern laborator integrat de analize a fost realizat deasupra Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, la etajul I, fiind un proiect unic în sistemul public de sănătate din țară. Laboratorul a fost dotat în cadrul proiectului pe fonduri europene ROHU-357: „Cooperarea pentru standarde înalte de asistență medicală în prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar”.

Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a vorbit despre necesitatea de-a fi dotate mai multe spitale din țara noastră cu aparatură modernă și a felicitat conducerea unității spitalicești din Oradea pentru investițiile masive, din ultimii ani, în infrastructura medicală.

Și ministrul Cseke Attila a vorbit despre descentralizarea sistemului sanitar, un proces care a permis spitalului din Oradea să se dezvolte și să devină performant. Acesta a menționat și importanța programului interreg RO-HU care a adus plusvaloare infrastructurii medicale orădene.

Prin acest proiect s-a realizat o linie automatizată pentru laboratorul Spitalului Județean, cu un sistem de transport rapid al probelor între secții și laborator, implementându-se soluții informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor de laborator.

Noul laborator va deservi Spitalul Clinic Județean, iar la solicitare, și celelalte unități medicale de stat din Oradea. Un important beneficiu va fi scăderea timpului necesar efectuării analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activități recurente, scăderea procentului de erori umane, dar și reducerea costurilor cu până la 30%.