România pregăteşte în această perioadă, în cadrul centrelor de ISU de la Târgu Mureş şi Oradea, paramedici din Ucraina. Li se predă medicină tactică de intervenţie, inclusiv în caz de război, în cadrul unui acord NATO. Acordul prevede pregătirea a aproape 200 de paramedici.

„În această perioadă, în Centrul de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă Târgu Mureş din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Horea al Judeţului Mureş şi în Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al Judeţului Bihor sunt organizate cursurile de pregătire în domeniul primului ajutor calificat pentru paramedicii din Ucraina”, a transmis, joi, IGSU.

Sursa citată a precizat că, în cadrul centrului din judeţul Mureş, timp de o lună de zile, omologii ucraineni vor participa la cursul de prim-ajutor de bază, iar în centrul de la Oradea, timp de patru zile, paramedicii ucraineni vor fi pregătiţi în medicină tactică de intervenţie, cu simularea mai multor scenarii.

„Reamintim că România şi-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include şi medicină tactică de intervenţie în caz de război. La solicitarea de asistenţă internaţională a Ucrainei privind consolidarea rezilienţei naţionale în domeniul sănătăţii publice, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC), împreună cu statul român, au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului naţional pentru situaţii de urgenţă”, a mai transmis sursa citată.

Conform Acordului semnat în data de 24 octombrie de reprezentanţii DSU/MAI şi EADRCC, se va asigura instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază şi medicină tactică, precum şi cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat.

Valoarea estimată a proiectului este de 450.000 euro, bani ce sunt asiguraţi prin fondul fiduciar NATO, iar România va asigura, cu titlu gratuit, pregătirea în cadrul Centrelor SMURD de la Târgu Mureş şi Oradea.