Infecţiile asociate asistenței medicale duc la spitalizare prelungită, dizabilitate de durată mai mare sau creșterea rezistenței microorganismelor la antibiotice. Multe dintre acestea ar putea fi prevenite prin măsuri simple, ieftine și eficiente, cum este spălarea mâinilor.

 

În fiecare an pe 5 mai, lumea întreagă se concentrează asupra importanței îmbunătățirii igienei mâinilor în cadrul îngrijirilor pentru sănătate, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) acordă sprijin acestor eforturi.

Campania mondială anuală „Salvează vieți: igiena mâinilor” coordonată de OMS, a fost lansată în anul 2009 și este o extensie a Primului Apel Global pentru Siguranța Pacienților, sub sloganul: „Îngrijirile curate sunt îngrijiri mai sigure”.

Campania a fost concepută pentru sprijinirea profesioniștilor din domeniul sănătății și reprezintă un efort major la nivel mondial pentru a îmbunătăți igiena mâinilor în cadrul îngrijirilor pentru sănătate. Elementul central al campaniei este faptul că toți profesioniștii din domeniul îngrijirilor pentru sănătate sunt îndrumați să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor, spălându-le şi dezinfectându-le la momentul potrivit și în mod corect, sprijinind astfel prevenirea infecţiilor asociate asistenței medicale (IAAM).

În România, incidența IAAM este scăzută, dar nu pentru că personalul medical din țară este mai conștiincios decât cel din alte țări, ci pentru că aceste infecții nu sunt diagnosticate și raportate. Incidența calculată pentru anul 2015 este de 0,33%, iar cea din 2016 de 0,44%. În 2017 au fost raportate 19.607 cazuri, dintre care 8.019 digestive, 3.549 respiratorii, 2.568 – urinare și 2.297 infecții de plagă chirurgicală. Cele mai multe cazuri au fost în București (5.246), Iași (2.469), Cluj (1.720) și Timiș (1.525). În județul Bihor, în 2017, au fost raportate 302 cazuri de infecţii asociate asistenței medicale.

Chiar dacă decalajul numărului de cazuri de infecții asociate asistenței medicale față de media europeană (7%) se menține ridicat, se poate evidenția o tendință lentă de creștere a numărului de cazuri raportate în perioada 2010-2016, tendință care s-a accelerat începând cu anul 2014. Față de anul precedent, numărul de cazuri raportate a crescut cu 31,3%, iar față de anul 2010 s-a înregistrat o dublare a numărului acestor infecții.

Campania „Salvează vieţi: igiena mâinilor” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor prin transmiterea de informații specifice și utile către medicii de familie și spitalele din județ.