Joi, 10 iunie, a avut loc festivitatea de inaugurare a Societății Civile Medicale Caritas Catolica, care va oferi, în Oradea, consultații medicale de specialitate pacienților, cu posibilitate de gratuitate pentru cazurile sociale anchetate pe baza unei recomandări din partea conducerii Asociației Caritas Catolica.

Participanții la eveniment au fost salutați de preotul József Rajna, directorul general al asociației.

„Ne aflăm într-o clădire care a fost construită de surorile Vincențiene, și a funcționat ca spital în trecut, iar de 11 ani, a fost oferită organizației Caritas, pentru a desfășura aici activități de natură socială și medicală. Mai bine de un an, am asigurat deja locul pentru a găzdui activitatea unui Centru de Permanență, care oferă consultații și servicii de urgență gratuite oamenilor, iar de anul trecut, am mutat în această clădire și sediul Centrului de Îngrijire la Domiciliu. Acum, după o lungă procedură în care am obținut toate autorizațiile și avizele necesare pentru funcționare, am ajuns în faza în care putem preda și cabinetele medicale. Sperăm că, prin intermediul acestui departament, să putem alina suferința multor bolnavi”, a subliniat în cuvântul său părintele József Rajna, care a ținut să mulțumească surorilor și episcopiei pentru încrederea acordată asociației Caritas Catolica.

În cadrul festivității, cabinetele medicale au fost sfințite de Excelența Sa PS László Böcskei, episcopul romano-catolic.

„Noi, practic, continuăm tradiția serviciilor de natură medicală pentru care această clădire a fost edificată de către surori, servicii care vizează, în primul rând, și, înainte de toate, pe omul care se află în suferință”, a punctat, în cadrul discursului său, episcopul László Böcskei, accentuând importanța apropierii omenești și a empatiei, care se află la baza profesiei medicale.

La inaugurare a fost prezentă și dr. Gyöngyi Uitz, care coordonează activitatea medicilor la policlinica asociației Caritas Catolica, încă din anul înființării departamentului, 1993. Medicul de familie și-a amintit de începuturi, când s-a format o echipă interdisciplinară de medici specialiști proeminenți în viața municipiului Oradea, care s-au oferit să consulte gratuit pacienții cu venituri mici sau fără venit și care au alinat suferința bolnavilor timp de 25 ani la vechiul sediu de pe Șirul Canonicilor. Din anul 2017, a urmat o pauză de câțiva ani în activitate, timp în care s-a renovat sediul nou de pe Piața Ion Creangă nr. 2, și s-au obținut autorizațiile necesare pentru funcționare, iar policlinica Caritas a fost reînființată sub formă nouă (Societate Civilă Medicală) și cu parteneri medicali noi, dar în spiritul valorilor tradiționale axate pe empatie și apropiere omenească față de semenii suferinzi. 

Potrivit lui Szombati-Gille Tamas, responsabil comunicări Caritas Catolica, noua Societate Civilă Medicală Caritas Catolica oferă consultări medicale de specialitate în următoarele domenii: medicină generală, ortopedie, psihiatrie, pediatrie, medicina muncii, stomatologie, masaj terapeutic. Accesul se face doar pe bază de programări prealabile. Informații și programări se pot face la numărul 0771/703.017 (zile lucrătoare, între orele 9.00-12.00). Consultațiile se fac contra cost, însă pacienții fără venituri sau cu venituri mici se pot adresa conducerii asociației pentru a solicita servicii gratuite. Orarul medicilor poate fi consultat pe pagina de web a asociației Caritas Catolica.