Cu atenția tuturor concentrată aproape exclusiv pe combaterea virusului SARS-CoV-2, gripa, afecțiune cu un impact semnificativ asupra sănătății individului, ar putea face ravagii. Pentru prevenirea apariție ei, evitarea creșterii numărului cazurilor, depistarea, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor face mai multe precizări.

 

Gripa este o boală acută, infecțioasă, foarte contagioasă, produsă de virusurile gripale, care poate evolua rapid și poate determina complicații și chiar deces, în special în rândul persoanelor vulnerabile din punct de vedere medical. Virusurile gripale se transmit pe cale aerogenă prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tușește sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secrețiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafețe care sunt atinse de alte persoane, care își duc apoi mâna la gură sau nas.

Perioada medie de incubație este în medie de 2 zile (între 1 și 4 zile). Persoanele adulte infectate sunt contagioase din ziua anterioară apariției simptomelor și timp de 5 zile după declanșarea bolii.

Debutul bolii este brusc, cu stare generală proastă și simptome precum febră mare, 38-40 grade Celsius, care durează între 3 și 5 zile, tuse, frisoane, dureri de cap (cefalee) în regiunea frontală, dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina), senzația de înțepături în nas și gât, strănut, secreții nazale apoase, nas înfundat, dureri musculare, dureri articulare, oboseală și astenie. Formele cele mai severe de boală, însoțite de o rată mare a complicațiilor și deceselor apar mai ales la copii, vârstnici și persoane cu boli cronice.

La apariția primelor semne și simptome de gripă, este necesară prezentarea la medicul de familie sau la centrele de permanență.

Singura măsură specifică de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală, recomandată grupelor de populație care pot transmite gripa, persoanelor cu risc crescut de a face complicații din cauza gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice cu vârsta cuprinsă între 6 luni - 64 ani, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide), dar și populației generale. Vaccinarea trebuie făcută anual deoarece virusul gripal circulant se modifică de la un an la altul. Vaccinul se administrează numai sub supraveghere medicală și în urma consultului medical.

 

Gripă - Covid-19, o combinație letală!

Prin vaccinarea antigripală se poate evita o posibilă coinfecție gripă - Covid-19, care poate cauza complicații serioase și are o rată de mortalitate dublă. Vaccinarea antigripală oferă protecție tuturor categoriilor de populație. Vaccinul antigripal poate fi administrat atât concomitent cât și la orice interval de timp după vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

În județul Bihor au fost recepționate până vineri, 29 octombrie, 4.300 doze vaccin antigripal, care au fost distribuite către unități sanitare și cabinete medicale individuale medicină de familie, pentru vaccinarea grupelor populaționale la risc, urmând ca, în scurt timp, să sosească suplimentar și alte tranșe de vaccin antigripal.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă, precum și agravarea cazurilor de îmbolnăvire, populația este îndemnată să se vaccineze, să se autoizoleze la domiciliu la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa și să se adreseze medicului de familie dacă evoluția este nefavorabilă să se izoleze voluntar la domiciliu, să evite contactul bolnavilor cu persoanele din grupele de risc: copiii, femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat etc, să nu își administreze singur medicamente, să nu utilizeze antibiotice în tratarea cazurilor de gripă, să respecte regulile de igienă în caz de tuse sau strănut (utilizarea de batiste de unică folosință sau să strănute la nivelul părții interne a articulației cotului), să respecte regulile de igienă personală, să poarte mască de protecție care să acopere nasul și gura și, pe care să o schimbe la 2-3 ore, să evite zonele aglomerate și să nu participe la evenimente, să păstreze distanța față de persoanele care prezintă simptome de gripă, să consume alimente bogate în vitamina C (fructe, legume), dietă echilibrată, hidratare corespunzătoare, să asigure un microclimat corespunzător în spațiile interioare prin: aerisire, asigurarea unei temperaturi constante de 20-22 grade Celsius, curățenie zilnică și dezinfecție, să poarte îmbrăcăminte adecvată temperaturilor exterioare și sezonului și să evite staționarea în frig timp îndelungat.