​În urma aprobării primite din partea Ministerului Sănătății pentru utilizarea veniturilor proprii din 2020, DSP Bihor s-a dotat cu trei noi aparate de laborator: linie completă RT-PCR (pentru testarea Covid-19), un aparat de spectrofotometrie și un aparat de determinare a radonului.

Linia completă RT-PCR este instalată în cadrul Laboratorului Teritorial Beiuș al DSP Bihor și efectuează detectarea virusului SARS-CoV-2. Testarea pentru Covid-19 este efectuată pentru cetățeni la cerere și costă 200 lei. Se poate elibera buletinul de analiză și în limba engleză, dacă persoana solicită acest lucru. În prezent se desfășoară procedurile pentru includerea laboratorului în lista unităților de specialitate care implementează activitatea de testare RT-PCR în cadrul Programului Național de Supraveghere al bolilor transmisibile prioritare.        

Aparatul de spectrofotometrie este utilizat pentru detectarea metalelor  (plumb, cupru, cadmiu, crom, fier, mangan, arsen, nichel, stibiu, sodiu, zinc, seleniu, aluminiu) din apă, legume și fructe. Laboratorul DSP Bihor este responsabil pentru efectuarea determinărilor din cadrul monitorizărilor de audit, conform Legii apei nr. 458/2002, iar aparatul va fi folosit și pentru efectuarea acestor determinări. Pot fi efectuate și determinări la cererea cetățenilor, contra cost, prețul minim este de 60 lei (acoperă determinarea unui element chimic). Detalii suplimentare privitor la determinările cu spectrofotometrul pot fi obținute în zilele lucrătoare, în intervalul orar 8.00-14.00, la 0259/268-628 (Laboratorul de Chimie Sanitară al DSP Bihor).

Cel de-al treilea aparat, de determinare a radonului, efectuează analize din apa potabilă, sol și aer. Momentan se efectuează doar determinări ale radonului din apa potabilă în conformitate cu Legea nr. 301/2015 privind stabilirea cerințelor de protecție a sănătății populației în ceea ce privește substanțele radioactive din apa potabilă. La cerere, pot fi efectuate determinări ale radonului din apa potabilă, aer, sol, fiecare analiză costă 284 lei. Detalii suplimentare privitor la determinarea radonului pot fi obținute în zilele lucrătoare, în intervalul orar 8.00-14.00, la numărul de telefon: 0259/268-644 (Laboratorul de Igiena Radiațiilor din cadrul DSP Bihor).

„Dotarea laboratorului DSP Bihor cu aceste noi aparate reflectă preocuparea autorităților locale și centrale pentru diversificarea serviciilor de sănătate publică oferite cetățenilor în scopul monitorizării mai complete la nivel local a factorilor de risc pentru sănătate”, se afirmă într-un comunicat semnat de directoarea executivă a DSP Bihor, Daniela Rahotă.