Cei care spuneau că nevaccinarea lor nu afectează cu nimic situația din jur, mai ales dacă lucrează în sistemul de învățământ, au acum dovada clară că nu este așa. În Bihor, din cauza lor, vor suferi 114 din cele 201 școli cu personalitate juridică, adică peste 60 de mii de elevi și cadre didactice.

 

Noul ordin al ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, venit la doar câteva zile de la declarația președintelui Iohannis, cu privire la introducerea ratei de vaccinare drept criteriu de întoarcere la cursuri în format fizic obligă mai mult de jumătate dintre copiii din Bihor să facă ore online.

„Din cele 201 școli cu personalitate juridică din Bihor, 87, adică 43,28% au o rată de vaccinare de peste 60%, ceea ce înseamnă că vor începe școala în format fizic. 114, adică 56,71%, au o rată de vaccinare mai mică de 60%, ceea ce înseamnă că de luni vor începe școala on-line. La nivelul județului Bihor, media ratelor de vaccinare în unitățile școlare este de 54,24%. Vorbim aici despre vaccinarea tuturor celor care lucrează în școli, fie ei personal didactic sau nedidactic”, a declarat, pentru Crișana, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, care a mai adăugat că „se are în vedere ca pe viitor rata de vaccinare să fie calculată la nivelul fiecărei structuri școlare și nu doar la nivelul unităților școlare cu personalitate juridică, cum este acum”.

 

Situația pe școli

 

Conform raportărilor de vineri, 5 noiembrie, făcute de școlile din Bihor spre inspectorat, unitatea școlară cu cea mai mare rată de vaccinare este Grădiniţa cu Program Normal „Efrata”, din Hidişelu de Sus, cu o rată de vaccinare de 100%. Ea este urmată de Liceul Tehnologic „Georgiana” Oradea, cu 95%, Şcoala Postliceală „Henri Coandă” Oradea – 91,42%, Grădinița „Aranykapu”, Valea lui Mihai – 88%, Liceul Teoretic „Henri Coandă” Oradea – 87,50%. Un procentaj foarte bun îl au și Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea – 84,88%, Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea – 74,39%, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea – 72,85%, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea – 71,53% și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea – 69,53.

La polul opus, cu 0% personal vaccinat sunt Grădiniţa cu Program Normal „Eldad” Tulca și Grădiniţa cu Program Normal „Elim” Hotar. Urmează Liceul Teoretic nr.1 Bratca, cu 10%, Liceul Teoretic „Gabriel Ţepelea” Borod – 14,09% și Grădiniţa cu Program Normal „Samariteanul” Aleşd – 14,29%. Procente de vaccinare mici mai au Grădinița cu Program Prelungit „Floare De Colț” Beiuș – 28,57%, Liceul Teologic Penticostal „Betel” Oradea – 35,23%, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd – 45,88% sau Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca – 46,74. La limită sunt Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea – 51,95, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș – 53%, Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei – 53,33%, Școala Gimnazială „Dacia” Oradea – 53,75%, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș – 57,97%, Liceul de Arte Oradea – 58,64% și Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita – 59,43%.

Lista integrală o găsiți aici