Dermatita seboreică: 6 factori de risc
Deși rareori determină probleme de sănătate, dermatita seboreică poate fi inconfortabilă din cauza simptomelor care o însoțesc. În acest articol poți afla mai multe informații despre factorii de risc pentru această afecțiune, astfel încât să o poți preveni, pe cât posibil.
Ce este dermatita seboreică?
Dermatita seboreică este considerată o formă de eczemă cronică. Ea afectează, cel mai adesea, zonele de corp care sunt în mod special bogate în glande sebacee: zona omoplaților, buza superioară, nasul și scalpul. Simptomele pot varia de la o simplă mătreață până la erupții pruriginoase și cruste.
O formă particulară de dermatită seboreică se întâlnește la bebeluși, sub forma crustelor de lapte. Unii bebeluși pot dezvolta leziuni de dermatită seboreică și pe fese, dar aceste cazuri sunt mai rare [1].
Factori de risc pentru dermatita seboreică
Există mai multe elemente care pot crește riscul individual de apariție a dermatitei seboreice, dintre care enumerăm:
-
Infecția cu Malassezia
Malassezia este un microorganism care trăiește în mod normal pe pielea tuturor indivizilor. Din motive necunoscute, persoanele care dezvoltă dermatita seboreică reacționează exagerat față de prezența acestui microorganism, corpul lor declanșand un proces iritativ intens.
Malassezia este localizată la nivelul straturilor superficiale ale pielii, unde eliberează produși de metabolism sub forma unor enzime denumite lipaze. Acestea sunt responsabile pentru declanșarea unui proces inflamator ca urmare a interacțiunii cu produșii de sinteză ai glandelor sebacee [2].
-
Vârsta și sexul
Studiile statistice efectuate până în prezent sugerează existența unei legături între vârsta și sexul unei persoane și riscul său individual de a dezvolta dermatită seboreică. Astfel, bărbații par să aibă o ușoară predispoziție, ceea ce corelează declanșarea bolii cu prezența hormonilor masculini.
O altă observație statistică este că dermatita seboreică este mai frecventă la următoarele categorii de vârstă:
-
Bebelușii mai mici de 3 luni;
-
Adulții cu vârste cuprinse între 30 - 60 ani [3].
-
Unele afecțiuni medicale
Majoritatea cazurilor de dermatită seboreică apar la indivizi sănătoși, dar există unele afecțiuni medicale care determină creșterea riscului individual de a dezvolta acest tip de dermatopatie:
-
Boala Parkinson;
-
Unele afecțiuni neurologice (epilepsie, traumatisme craniene sau de coloană vertebrală);
-
Infecția cu virusul imunodeficienței umane;
-
Antecedentele de infarct sau accident vascular cerebral;
-
Pancreatita determinată de alcoolismul cronic;
-
Infecția cu virusul hepatitei C;
-
Sindromul Down;
-
Unele afecțiuni psihiatrice de tipul problemelor alimentare sau depresiei;
-
Carența de zinc [4].
-
Unele medicamente
La fel cum unele afecțiuni medicale cresc riscul de apariție a dermatitei seboreice și unele medicamente pot fi implicate în acest proces:
-
Interferonul;
-
Litiul;
-
Terapia cu radiații ultraviolete A [3].
-
Factori genetici
Oamenii de știință acordă din ce în ce mai mult interes studiului unei posibile legături între unii factori genetici și apariția dermatitei seboreice. Au fost identificate 11 mutații genetice și deficiențe proteice care par să aibă legătură cu dermatita seboreică, toate acestea fiind implicate fie în modul de funcționare a sistemului imunitar, fie în procesul de diferențiere celulară de la nivelul epidermei [2].
-
Factori care țin de stilul de viață
Există o serie de factori care țin de stilul de viață și de alegerile pe care le facem, zi de zi, care par să contribuie la creșterea riscului individual de apariție a dermatitei seboreice. Aceștia sunt:
-
Traiul într-un climat rece și umed;
-
Stresul afectiv;
-
Privarea de somn;
-
Frecvența spălării părului și a scalpului - scăderea frecvenței spălării pare să determine apariția dermatitei seboreice [1].
Dermatita seboreică este, mai degrabă, o problemă estetică și de confort personal, decât una medicală. În special la adulți, dermatita seboreică poate recidiva și poate determina un nivel crescut de stres afectiv. Un plan eficient de tratament, pus la punct împreună cu medicul dermatolog, este esențial pentru îmbunătățirea calității vieții.
Bibliografie:
-
“Multiple Factors Are Likely at Play When It Comes to This Skin Disease.” Verywell Health, www.verywellhealth.com/seborrheic-dermatitis-causes-4769875,
-
National Eczema Association. “Seborrheic Dermatitis | National Eczema Association.” National Eczema Association, 2013, nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/seborrheic-dermatitis/,
-
“Seborrheic Dermatitis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710,
-
Tucker, Dan, and Sadia Masood. “Seborrheic Dermatitis.” PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551707/,
Comentarii
Nu există nici un comentariu.