Situația de la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean s-a calmat în urma măsurilor luate la nivel național. Cei 40 de medici, înclusiv șeful UPU, Hadrian Borcea, și-au retras demisiile, ajungând la o înțelegere cu managerul Gheorghe Carp.

În ceea ce privește modul în care se vor plăti sporurile, Hadrian Borcea susține că, în urma discuțiilor cu managerul, s-a decis ca propunerile și alocarea sporurilor să se facă de către medicul șef, să fie analizate de Comitetul director, Consiliul de Administraţie şi apoi de Consiliul Local.

„Sporurile de condiţii de muncă vor crește pentru toţi asistenţii din spital la minimul pe fiecare categorie în parte (spor pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase, periculoase, grele). Am convenit să ne retragem demisiile. A mea a fost mai dificil de retras, pentru că, deși fusese aprobată inițial, contractul de muncă nu fusese desfăcut. S-a considerat că eram în perioada de negociere a demisiei, iar dacă cele două părți, contractantul și contractatul s-au înțeles, demisia a putut fi retrasă. Ceea ce s-a întâmplat la Județean a fost cauzat de „sfătuitorii” managerului Gheorghe Carp și ai primarului Ilie Bolojan cărora le solicit, după tot acest coșmar creat, măcar să își recunoască greșeala”, a spus șeful UPU SMURD, Hadrian Borcea, pentru Crișana.  

Marți, 8 mai, în urma unei ședințe maraton de aproape 11 ore, Ministerul Sănătății a decis modificarea legii salarizării, vizând strict modul de acordare a sporurilor.

Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor de medici și asistente în afara plafonlui de 30%. Pentru spitalele de monospecialitate, spitalele de psihiatrie, tuberculoză, dar și anumite servicii județene de ambulanță, se va permite în condiții bine justificate o suplimentare a sporurilor determinate de specificul acestor specialități, aprobare care se va face prin hotărâre de Guvern.