După câteva luni bune în care urgențele medicale s-au făcut în containere, în curtea Spitalului Județean, de săptămâna viitoare acestea se vor muta în una din cele mai performante și moderne unități din România. Noul sediu al UPU-SMURD Oradea a costat în jur de 32 de milioane de lei și a fost conceput după modelul foilor de ceapă, în jurul pacientului.

Primarul Florin Birta, împreună cu managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp, și șeful Unității de Primiri Urgențe, Hadrian Borcea, au susținut luni, 16 noiembrie, o conferință de presă în care au prezentat noul corp al UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, unde lucrările de extindere și de modernizare au fost finalizate.

La eveniment a fost prezent și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, dar și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

„Una dintre prioritățile administrației publice locale este sănătatea, iar acest lucru se vede prin investițiile pe care le avem în desfășurare. Extinderea și modernizarea UPU este o investiție de aproximativ 32 de milioane de lei (58% din valoare asigurată de Ministerul Sănătății, 42% de Primăria Oradea), făcută în parteneriat de Primăria Oradea, Spitalul Județean și Ministerul Sănătății. Prin aceste investiții vrem să creștem calitatea serviciilor medicale în Oradea, să asigurăm condiții cât mai bune medicilor care lucrează în spitale și să îi tratăm pe toți în condiții normale. Avem și alte proiecte pentru dezvoltarea sistemului medical, reabilitarea termică a celor două spitale (7,5 milioane de euro pentru fiecare), modernizarea Maternității, un proiect la care suntem deja la final și cel mai important proiect la care lucrăm în prezent, împreună cu Consiliul Județean Bihor, realizarea și construirea unui nou spital în Oradea, pe strada Vlădeasa”, a spus primarul Florin Birta, care a mulțumit apoi tuturor factorilor implicați.

Proiectul a presupus extinderea pe latura estică a corpului B al spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime D+P+E. Lucrările au constat în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, s-au realizat două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.

 

Primul laborator robotizat din România

Managerul Gheorghe Carp a subliniat că Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a contribuit cu cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), cotele legale către ISC Bihor, expertiza tehnică.

„Investiția se compune din două părți, extinderea UPU și crearea unor spații necesare pentru noile laboratoare, cel de analize medicale, primul robotizat din România, care va fi predat în cursul lunii ianuarie, stația centrală de sterilizare pentru spitalele municipalității, care va fi predată tot în ianuarie și farmacia digitalizată. Clădirea mai are și un amfiteatru, destinat atât personalului medical din unitate, cât și studenților de la Facultatea de Medicină. Proiectul Băncii Mondiale, derulat prin Ministerul Sănătății, a debutat în 2007, noi am intrat în a doua etapă, din 2014. Au fost 5 spitale județene desemnate, din care au rămas două, Brașovul și Oradea. Noi l-am realizat, Brașovul cred că este la faza de turnat fundații. Noul UPU va avea imagistică proprie, compusă din CT și aparatură radiologică și ecografică, cu microanalizoare și legături pneumatice cu viitorul laborator care va fi deasupra, unde analizele vor fi făcute în timp foarte scurt. Cred că această unitate, prin felul în care a fost construită, prin dotările pe care le are, este unică în România”, a spus Gheorghe Carp.

Contractul de lucrări a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din Drumuri Bihor - lider de asociere și Construcții Erbașu, care i-au avut ca subcontractanți pe Hospital Tehnical Solution – pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, Termoline – pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și Zublin România – pentru lucrări de fundare pe piloți. Licitația a fost organizată de Ministerul Sănătății. Proiectantul general a fost al Poliart Oradea, iar proiectantul de specialitate a fost Termoline. 

Durata inițială de execuție a fost 24 luni, în baza ordinului de începere a lucrărilor din 25 ianuarie 2019, dar aceasta a fost scurtată la 22 luni prin mobilizarea constructorului și asigurarea fluxului de plăți operative de către cei doi finanțatori. Adițional, Primăria Oradea a asigurat suma de 1,35 de milioane de lei pentru achiziția unei părți din mobilier și echipamente, respectiv exproprierea unui teren învecinat spitalului.

 

Se vor face angajări!

Șeful UPU-SMURD Hadrian Borcea a spus că unitatea a fost concepută în așa fel încât totul să se desfășoare în jurul pacientului.

„Ne-am concentrat nu atât în suprafață, să fie un UPU mare, ci în funcționalitate, aplicând metoda foilor de ceapă, cu pacientul în mijloc și toate resursele necesare, materiale, umane, pentru investigații, explorări etc., concentrate în jurul lui. Am pus accent pe partea de instruire a personalului, pentru că, pe lângă echipamente și clădiri, avem nevoie de personal cât mai bine instruit care să facă față, mai ales în acest context epidemiologic. O parte din sistemele moderne de instruire sunt primele din România”, a spus Borcea. Cu privire la sitemul de protecție la incendii, medicul a spus că a beneficiat de consilierea specialiștilor de la ISU încă de la începutul construcției, cu mult înainte de tragedia de la Neamț, și că sistemul este unul performant. În ceea ce privește personalul, șeful UPU a subliniat că va fi suplimentat, urmând ca, celor 230 de cadre medicale și auxiliare, să li se adauge alte 40-50 din vara anului viitor.   

Actuala unitate de primire a urgențelor are la primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, un nou acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, o platformă carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate, în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici sunt sălile de radiologie și computer tomograf.

La parter sunt închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean prin Programul Operațional Regional și Transfrontalier RO-HU. Pe acest palier s-a amenajat zona de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a spitalului.

La ultimul nivel al extinderii – etajul I,  s-a realizat un amfiteatru pentru 175 de persoane și o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Tot la acest nivel s-a amenajat zona administrativă a UPU, cu secretariat și 4 birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă s-a realizat o terasă verde.

Finisajele interioare și exterioare ale clădirii sunt specifice unităților spitalicești moderne. Prin concepția iniţială a clădirii privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie.

La noua investiție se utilizează doar sursă de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală, clădirea fiind independentă din punctul de vedere al încălzirii. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea s-a realizat cu vată bazaltică, iar compartimentarea pe structură ușoară.

Din cauza situației speciale generate de pandemie, prin proiect s-a achiziționat un robot autonom pentru sterilizarea încăperilor, echipamentului și aparaturii medicale, care funcționează pe baza radiațiilor UV-C, fiind al doilea asemenea echipament din România. Și-a dovedit eficiența inclusiv împotriva virusului Sars-Cov-2.

Totodată, prin proiect a fost achiziționat și un ansamblu de mobilier medical pentru gestionarea computerizată a tipurilor și cantităților de medicamente depozitate, unic în România.