Respectarea măsurilor de protecție va duce la „câștigarea de timp pentru vaccinare”, iar vaccinarea va duce la un număr mai mic de cazuri și de locuri ocupate la Terapie Intensivă. Ministrul Sănătății spune că doar în acest fel ar putea fi stopat avântul luat de pandemie.

Vlad Voiculescu a făcut duminică apel la importanța folosirii la maxim a bazei materiale și a resursei umane calificate peste tot acolo unde există.

„Efortul nostru merge în special către marile orașe, acolo unde în general există baza materială și resursa umană pentru îngrijirea pacienților”, a spus Voiculescu.

O măsură importantă este aceea a concentrării în perioada următoare pe ceea ce este „exigența momentului”, și anume îngrijirea pacienților Covid-19. Asta ar putea însemna amânarea unor operații.

„Anumite spitale, respectiv anumite secții, anumite resurse, o anumită parte a resursei umane vor fi concentrate către tratamentul pacienților Covid-19. Evident, asta vine cu un cost. Sunt costuri care țin nu doar de ceea ce sistemul sanitar face în mod obișnuit, ci și costuri pentru cei care deja au avut de suferit de pe urma acestei pandemii. Avem o grijă deosebită pentru pacienții non-Covid și de asta în ultimele luni, prin modificarea Ordinului 555 am încercat să definim fluxuri separate pentru îngrijirea pacienților non-Covid peste tot acolo unde a fost posibil. Facem acest lucru în continuare. În același timp, solicitarea noastră către toate spitalele este de a contribui la acest efort masiv pentru a putea gestiona acest ultim val, sperăm, acest ultim val care va pune o asemenea presiune asupra sistemului medical”, a mai spus Voiculescu.

Acesta a ținut să precizeze că, la fel ca și în alte țări, sistemul medical nu poate duce pe umerii săi singur această povară a pandemiei și este nevoie de ajutorul fiecărui român și de aceelerarea vaccinării.

„La fel ca și în celelalte țări care au fost copleșite de explozia numărului de cazuri grave, ne confruntăm cu limite și limitele nu țin atât de investiții, de resursa financiară, cât în special de resursa umană. Mai pe românește, nu putem să tragem la infinit de aceiași oameni, avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră. Avem nevoie să evitați aglomerările, să purtați masca, să rămâneți în casă, dacă nu este esențial să ieșiți. Avem nevoie de măsuri de igienă, precum spălatul pe mâini și mai presus de toate avem nevoie ca oamenii să se vaccineze. Avem cu toții nevoie de vaccinare a unei părți cât mai mare a populației în perioada imediat următoare. Am avut discuții cu toți cei care pot lua decizii în statul român. Am avut, de asemenea, discuții cu CNCAV. Am cerut accelerarea ritmului de vaccinare. Vom avea în perioada imediat următoare destule vaccinuri pentru toată lumea”, a mai spus ministrul Sănătății.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, prin respectarea măsurilor de protecție „câștigăm timp pentru vaccinare”, iar dacă vom reuși să ne vaccinăm vom avea într-un termen relativ scurt, de o lună și jumătate - două, un număr semnificativ de oameni care fie au trecut prin boală, fie au fost vaccinați.

„Asta va însemna că acesta va fi fost ultimul val care să necesite un anumit nivel de restricții, de protecție și toate celelalte lucruri pe care niciunul dintre noi nu le îndrăgește, dar care sunt necesare pentru a respecta prioritatea zero, aceea de a salva vieți”, a declarat Voiculescu.

167 de copii internați

Tot duminică, Ministrul Sănătății a spus că au fost înregistrate două recorduri în ceea ce privește numărul persoanelor internate cu Covid. El a anunțat că 167 de copii sunt internați, dintre care 16 sunt la ATI, iar doi sunt intubați.

„Avem astăzi (duminică-n.r.) două noi recorduri care nu sunt menite să ne bucure. Este cel mai mare număr de infectări cu Covid-19, vorbesc de pacienți internați, și de cel mai mare număr de pacienți internați la ATI cu Covid -19”, a spus ministrul Sănătății. Acesta a anunțat că în spitale sunt 13.714 pacienți, iar 1.456 de pacienți sunt doar la secțiile ATI. Ministrul a spus că în acest al trelea val se îmbolnăvesc grav și persoane care nu au comorbidități, dar și mulți copii.

„Avem 167 de copii internați, din care 16 sunt la ATI, doi sunt intubați”, a mai spus ministrul.