Prin compoziţia lor chimică, căpşunile tonifică şi remineralizează organismul, încetinind procesul de îmbătrânire.
Conţinând vitamina E, vitamine din complexul B şi mangan, consumul de căpşuni ajută funcţionarea normală a sistemului nervos, fiind indicate atât în astenii, cât şi pentru prevenirea insomniilor. Căpşunile sunt recomandate în tratamentul anemiilor, au acţiune benefică asupra ficatului, ajutând, prin vitamina K pe care o conţin, la funcţionarea normală a acestui organ. Cura cu căpşuni este benefică în insuficienţa hepatică, în litiaza biliară şi dischineziile biliare. Căpşunile au rol hipotensor, fiind indicate în hipertensiune arterială şi alte boli cardiace. Mai sunt indicate şi în afecţiuni renale, inclusiv litiaze, reumatism, ateroscleroză, gută, varice, intoxicaţii alcoolice sau cu tutun, tuberculoză. Conţinând doar puţine zaharuri dar şi vitamina E, care este hipoglicemiantă, capşunile pot fi consumate şi de către diabetici, dar în cantităţi mai mici. Pentru nediabetici, specialiştii recomandă cure cu căpşuni de 250-500 g/zi, de preferinţă dimineaţa, timp de 7-14 zile. Diabeticii pot consuma până la 300 g de căpşuni zilnic. Ceaiul din frunze de căpşuni este un bun curăţitor al sângelui. El poate fi folosit şi în inflamaţii şi abcese ale gurii şi ale gingiilor. Căpşunile sunt containdicate persoanelor alergice, cărora le pot produce urticarie.