Ministerul Sănătății anunță 10 puncte esențiale despre cum te poți proteja de coronavirus. Printre acestea se află faptul că nu trebuie să luați antibiotice, că animalele de companie nu transmit virusul și că nu trebuie să vă atingeți ochii și gura cu mâinile care pot fi murdare.

Iată ce trebuie să știți despre noul coronavirus (Covid-19): spălați-vă mâinile de multe ori; evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute; nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile; acoperiți-vă gura și nasul daca strănutați sau tușiți; nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul; curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool; utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave.

Trebuie să ştiţi că produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile. Animalele de companie nu transmit coronavirusul.

 

Igiena personală

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Dacă nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimină virusul.

Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul.

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați-vă măinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

 

Nu luaţi antibiotice

Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave.

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus.

Utilizarea măștii de protecție ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprins între 1 și 14 zile, de aceea perioada de carantină este de două săptămâni. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți șervețele de unică folosință și spală bine mâinile.

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.