Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor a fost premiat la Congresul European de Medicină de Urgență care a avut loc la Berlin în perioada 16-19 octombrie 2022.

Bihorenii au fost răsplătiți cu cea mai înaltă distincție acordată în cadrul Ems Angels Awards 2022, statutul DIAMOND, în ceea ce privește îngrijirea prespitalicească pentru pacienți în cazul accidentelor vasculare cerebrale.

În cadrul ediției din acest an, cu ocazia EMS Angels Awards, ce premiază excelența îngrijirii pacienților cu atac vascular cerebral (AVC), 57 de echipe de medicină de urgență din 9 țări din Europa au fost înscrise în analiză.

Țările participante au fost Cehia, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Ucraina și Ungaria, iar premiile au fost atribuite în baza unor criterii specifice liniilor directoare internaționale și în baza experienței unui comitet internațional pentru sistemul de medicină de urgență. Printre cele mai importante criterii au fost existența unui protocol formal pentru cazurile de AVC, existența unui program de formare și educare anual pentru accidente vasculare cerebrale, utilizarea unei scale specifice pentru gestionarea pacienților cu AVC și trimiterea de date pentru cel puțin 30 de pacienți consecutivi cu accidente vasculare cerebrale, care au fost gestionați de serviciul respectiv de medicină de urgență în trimestrul anterior.

Organizatorii, Angels Initiative, au acordat, în cadrul Ems Angels Awards de la Eusem 2022, 20 de premii cu cel mai înalt statut, și anume DIAMOND, podium pe care s-a aflat și SAJ Bihor.

„Faptul că SAJ Bihor a fost recompensată în cadrul acestui eveniment cu cea mai înaltă distincție, DIAMOND, este din nou o dovadă a dedicării cu care colegii noștri, medici, asistenți și ambulanțieri deopotrivă, își înțeleg rolul și misiunea lor în activitatea de medicină de urgență. Le sunt recunoscător pentru eforturile pe care le depun zi de zi în slujba cetățenilor din Bihor”, a declarat managerul interimar, dr. Liciniu Venter.

Datele ce au stat la baza acordării acestor distincții au fost analizate pentru perioadele ce au fost transmise în intervalul trimestrului IV din 2021 și trimestrului III din 2022.

Alături de SAJ Bihor, au fost premiați, cu același statut, servicii medicale de urgență din Cehia, Italia, Polonia, Spania, Slovacia și Ungaria. Totodată, în cadrul evenimentului au mai fost decernate 21 de distincții PLATINUM și 16 GOLD. Premii similare au fost acordate și altor 3 servicii județene din România, Serviciul de Ambulanță București – Ilfov (DIAMOND), Serviciul de Ambulanță Județean Sibiu și Serviciul de Ambulanță Județean Harghita (ambele cu PLATINUM).

Congresul European de Medicină de Urgență (EUSEM 2022) este un congres anual ce reunește profesioniști din domeniul serviciilor medicale de urgență și care atrage peste 3.000 de specialiști în medicină de urgență din întreaga lume. Aici au loc discuții și workshop-uri cu privire la noile evoluții în medicina de urgență și, totodată, se împărtășesc cele mai bune practici.