Inaugurată doar de câteva luni, noua Clinică de Stomatologie, situată la parterul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, se va extinde, începând de luna viitoare. Din luna noiembrie şi până în prezent aproximativ 900 de persoane şi-au tratat problemele dentare la această clinică, majoritatea provenind din medii defavorizate.

 

Conceptul, pe baza căruia a luat fiinţă centrul medical, a fost acela de a oferi servicii stomatologice persoanelor cu o situaţie materială precară, fără ca acestea să plătească.

 

Dacă până în urmă cu puţin timp orădenii cu venituri mici şi cu afecţiuni dentare nu aveau unde să se adreseze pentru un tratament gratuit, din luna noiembrie, anul trecut, situaţia s-a schimbat. O noutate pentru Oradea, Clinica Stomatologică de la Facultatea de Medicină şi Farmacie nu duce lipsă de pacienţi şi asta pentru că persoanele care merg acolo nu scot niciun ban din buzunar. În plină criză financiară, când numărul şomerilor a crescut impresionant în ultimul timp, de tratamentele dentare, care ştim cu toţii cât costă, pot beneficia chiar şi persoanele nevoiaşe. Ieri, în sala de aşteptare a centrului stomatologic oamenii stăteau la rând, unii cu abcese dentare, alţii, pentru simple extracţii sau investigaţii. Fiecărui pacient i se întocmeşte o fişă, cu datele personale şi acceptul în scris că poate fi consultat atât de medicul specialist, cât şi de un student. Potrivit dr. Dan Alexandru Slăvescu, medic specialist în medicină dentară şi lucrări, 80% din actul medical este efectuat de stomatologi, iar restul de 20% reprezintă aportul studenţilor, care, cu această ocazie, îşi aprofundează cunoştinţele practice. În prezent, clinica funcţionează din fondurile facultăţii şi din diferitele donaţii pe care le-a primit pe parcurs. „Scopul nostru este să derulăm un proiect împreună cu ASCO, serviciile noastre adresându-se strict persoanelor cu probleme, care sunt înregistrate la ei. Aici ar fi vorba de trei categorii sociale, în funcţie de dificultăţile materiale pe care le au, plătesc doar o parte din costul tratamentului", a explicat dr. Slăvescu. În doar trei luni de la inaugurare aproape 900 de persoane au fost tratate la noua clinică stomatologică, o parte dintre acestea apelând chiar de mai multe ori la serviciile medicale. Clinica a fost dotată cu 34 de unituri noi, dar, de luna viitoare, vor fi aduse alte 18, când vor fi inaugurate alte patru departamente stomatologice, dispuse pe specialităţi.

 

Reprezentanţii centrului medical plătesc lunar pentru materialele necesare 10.000 de lei, dar speră să găsească o posibilitate de finanţare, iar în viitorul apropiat pacienţii să nu mai fie nevoiţi să bată drumurile altor oraşe pentru investigaţii şi intervenţii stomatologice mai dificile.