Medicii nutriţionişti spun că, în epoca vitezei, de cele mai multe ori alegem alimente care nu necesită prea mult timp pentru a fi preparate.

Astfel, de cele mai multe ori micul dejun se rezumă la sandwich-uri din salam, parizer, crenvurşti sau ouă ochiuri la care adăugăm un cârnăcior. Este mult mai la îndemână să întindem pe o felie de pâine brânză topită sau pateu, dar acest lucru nu înseamnă că este şi sănătos. Toate aceste alimente sunt toxice pentru organism. Conţin coloranţi, conservanţi şi, în plus, sunt produse din resturi de la animale. Specialiştii recomandă evitarea produselor care se obţin prin amestecul de mai multe ingrediente, deoarece de cele mai multe ori nu ştim ce se ascunde într-un astfel de aliment. Crenvurştii, salamul, parizerul sau cârnaţii sunt tocături de oase, unghii şi alte resturi ale animalului din care este făcut. De cele mai multe ori alegem astfel de preparate, dar din carne de pui, pentru că ştim că este slabă, oferă beneficii organismului şi este uşor digerabilă. Din păcate, medicii nutriţionişti spun că acestea sunt la fel de grase şi nocive ca şi cele din porc. Dacă suntem adepţii sandwich-urilor, este de preferat să alegem pastramă, muşchi file sau preparatele din carne uscată. Soia este un aliment sănătos, dar adevărata problemă a produselor din soia este modul în care sunt prelucrate. Din punct de vedere nutriţional, pateurile din soia nu diferă deloc de cele din carne, adică sunt extrem de toxice, conţin foarte mulţi aditivi alimentari, explică medicii. Nutriţioniştii recomandă persoanelor care doresc să ţină post să mănânce produse sănătoase, să recurgă la bucăţi de soia deshidratată. Halvaua, un alt aliment vedetă în perioada postului, conţine miez prăjit de seminţe de floarea-soarelui, zahăr, glucoză şi vanilină. Nutriţioniştii spun că acest produs este sănătos, care are un singur mare dezavantaj: are un conţinut caloric extrem de ridicat. Astfel, 100 de grame de halva conţin proteine 12-14 grame, glucide 42-48 grame, lipide 36-40 grame şi până la 584 de kilocalorii la suta de grame. Astfel, se recomandă 30 de grame zilnic.