Cu ocazia unui interviu acordat în exclusivitate, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, anunța că numărul de paturi pentru îngrijiri paliative puse la dispoziție de unitățile medicale din județul nostru corespunde normativului în vigoare.

„Județul Bihor are asigurate toate cele 122 de paturi pentru îngrijiri paliative în regim de internare continuă ce-i pot fi repartizate conform legislației în vigoare, aceste paturi fiind contractate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor.

Normativul legal recomandă asigurarea a 20 paturi la suta de mii locuitori, deci, în județul Bihor ar trebui puse la dispoziția pacienților 122 de paturi. Prin urmare, începând cu 1 iulie 2023, numărul paturilor pentru îngrijiri paliative în regim de internare continuă contractate cu instituția noastră este de 122”, a spus directorul general.

Dacă acum putem vorbi despre o situație normală în domeniul îngrijirilor paliative, șeful CAS Bihor amintește că, nu cu mult timp în urmă, exista un deficit semnificativ al ofertei de servicii de acest gen la nivel județean: „Deși acum doi ani numărul acestora era insuficient, iată că astăzi, printr-o muncă asiduă și dedicată, prin colaborarea cu primarii unităților administrativ-teritoriale din Bihor, am reușit sensibilizarea decidenților și transformarea paliației dintr-o specialitate evident deficitară, cu puține paturi de internare continuă, într-o specialitate care, atât cantitativ, cât și calitativ, oferă serviciile necesare cerute de asigurații bihoreni.

Trendul ultimilor doi ani a fost unul de dezvoltare accentuată a serviciilor de îngrijiri paliative, astfel că bihorenii pot acum să acceseze facil servicii decontate de CAS Bihor care să le ofere o abordare holistică, servicii care le oferă garanția întreținerii sănătății fizice și psihice”.

La finalul interviului, directorul general Dorel Dulău a precizat că informații despre furnizorii de serviciile în domeniul îngrijirilor paliative, atât în regim de internare continuă, cât și la domiciliu, pot fi găsite pe site-ul CAS Bihor sau prin intermediul personalului specializat din cadrul instituției.

Cât privește repartizarea celor 122 de paturi de îngrijiri paliative în regim de spitalizare continuă de la nivelul județului Bihor, începând cu 1 iulie 2023, acestea au fost contractate de următorii furnizori de servicii medicale: Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș - 15 paturi, Spitalul Orășenesc Aleșd - 15, Spitalul Orășenesc Ștei - 8, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor - 25 și Centrul Medical Laser System - 59. Acestora li se alătură cei doi furnizori de îngrijiri paliative la domiciliu existenți în județul Bihor: Fundația Hospice Emanuel și Clinica Lavinia Davidescu.