Localnicii din comuna Șinteu, județul Bihor, vor beneficia, în acest weekend, de investigații și consulturi medicale gratuite efectuate de Caravana cu Medici Bihor.

A doua ediție din acest an a Caravanei cu Medici Bihor va avea loc în comuna Șinteu. În perioada 27-28 mai, localnicii vor benficia de consultații medicale gratuite în specialități precum: medicină internă, cardiologie, neurologie, pediatrie, ORL, ortopedie, urologie, oftalmologie, stomatologie, dar şi medicină de urgenţă.

În prealabil, cu o săptămână înainte, au fost efectuate recoltări pentru analize de laborator gratuite unui număr de peste 100 pacienți, rezultatele urmând a fi interpretate cu ocazia consultațiilor. Se vor efectua și investigații medicale suplimentare: electrocardiogramă, ecografie cardiacă și abdominală. Se vor susține cursuri de educație medicală și profilaxie stomatologică.

Caravana cu Medici Bihor a fost înființată în 2022, de către dr. Andrei Costea, medic UPU SMURD Oradea, din dorința de a aduce un plus comunității care l-a format în perioada rezidențiatului. Au fost organizate până în prezent trei caravane, în comunele Roșia, Pietroasa și Remetea, peste 450 de persoane beneficiind de analize medicale, consultații și ochelari de vedere gratuit și peste o mie de persoane fiind instruite în acordarea primul ajutor.

Caravana cu Medici este un proiect național, prin care specialiști în domeniu medical (medici specialiști, rezidenți, studenți, asistenți medicali și sanitari), acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale și consultații gratuite, pe baza de voluntariat, în mediul rural. Nevoile populației din zonele rurale sunt mult mai mari, comparativ cu zona urbană, iar problemele întâmpinate sunt mult mai grave.