Filiala Bihor a Caravanei cu Medici și-a început activitatea din acest an cu o Caravană pentru adulți și copii în comuna Remetea, Bihor. Au fost efectuate recoltări de la 150 de pacienți.

În acest sfârșit de săptămână, mai exact pe 11 martie, o echipă de 10 cadre medicale a efectuat recoltări pentru analize de laborator unui număr de aproximativ 150 de pacienți, analize medicale oferite gratuit de către Synevo. În perioada 18-19 martie, pacienții vor putea beneficia de consultații medicale gratuite din specialități precum: medicină internă, cardiologie, ORL, dermatologie, neurologie, urologie, pediatrie, stomatologie, dar și alte specialități, însoțite de investigații medicale precum electrocardiogramă, ecografie cardiacă și abdominală.

Caravana cu Medici Bihor a fost înființată în anul 2022, de doctorul Andrei Costea, medic UPU SMURD Oradea, an în care au fost organizate două caravane, în comunele Roșia și Pietroasa, însumând peste 300 persoane consultate, aproximativ 100 de ochelari de vedere oferiți în mod gratuit și peste o mie de persoane instruite în acordarea primul ajutor în cadrul maratoanelor de resuscitare organizate.

Caravana cu Medici este un proiect național, prin care specialiști în domeniu medical (medici specialiști, rezidenți, studenți, asistenți medicali și sanitari) acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale și consultații gratuite, pe baza de voluntariat, în mediul rural.

Nevoile populației din zonele rurale sunt mult mai mari, comparativ cu zona urbană, iar problemele întâmpinate sunt mult mai grave. Zona rurală abundă în persoane care au avut ultima vizită medicală cu foarte mulți ani în urmă, care nu au conștientizat la timp necesitatea unui consult medical de specialitate și care, oricum, nu ar fi avut resursele necesare pentru a ajunge vreodată la un medic specialist. Noțiunea de prevenție nu este nici măcar cunoscută în mediul rural, mulți pacienți ajungând să primească un tratament medical sau sa fie supuși unor intervenții medicale mult prea târziu.

„Pentru că suntem conștienți de neajunsurile pe care le întâmpină populația din mediul rural, de prăpastia dintre medicina la care au acces persoanele din mediul rural și medicina practicată în centrele universitare și clinicile mari, precum și de modul inechitabil în care sunt repartizate cheltuielile din sistemul de sănătate, majoritatea fiind alocate către mediul spitalicesc, care se află în zona urbană, am ales să echilibrăm balanța în favoarea pacienților uitați și marginalizați de sistemul de sănătate. O altă direcție a Caravanei cu Medici o reprezintă educația pentru sănătate, prin care ne propunem atât să educăm elevii, în special din mediul rural, cu privire la măsurile de prim ajutor care pot fi acordate de către orice persoană, cât și cu privire la măsurile de prevenție a bolilor”, se afirmă într-un comunicat al Caravanei cu Medici Bihor, semnat de Anca-Maria Costea.