Ceaiul de busuioc stimulează pofta de mâncare. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă, uscată şi mărunţită, la 200 ml apă clocotită; se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară şi se beau 2 ceaiuri călduţe pe zi, prin înghiţituri rare, după mesele principale, obligatoriu un ceai seara, la culcare. Are efecte în disfuncţii stomacale, gastrite, insomnii, iritabilitate, nervozitate, migrene, angină pectorală, în colite de fermentaţie, diaree, colici intestinali şi balonări. Combate greaţa şi senzaţia de vomă. Stimulează pofta de mâncare, combate astenia şi scade febra. Ajută la combaterea bronşitei, gripei, durerilor articulare, insuficienţei circulatorii şi reumatismului. Decoctul energizant se poate face şi din seminţe de busuioc - o lingură la 500 ml apă rece, se fierbe 5 minute, se infuzează încă 10, se strecoară şi se bea toată cantitatea în cursul zilei.