Într-o societate unde tehnologia presupune o tot mai mare profesionalizare, unde acumulările științifice de nișă fac diferența, nevoia de specialiști pare mai evidentă ca oricând, iar în cazul unităților medicale, cele ce asigură starea de sănătate a omului, integritatea sa fizică și psihică, aceasta se traduce prin constituirea unor echipe interdisciplinare, capabile să răspundă rapid și eficient unor provocări tot mai numeroase și complexe.  

Continuăm prezentarea noutăților de la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș cu încă patru medici în jurul cărora se materializează activitatea cotidiană a compartimentelor din care fac parte.

Diabetologie

Creșterea numărului de persoane ce suferă de diabet zaharat reclamă o atenție sporită acordată acestei specialități medicale, motiv pentru care i-am solicitat medicului Florica Toia detalii despre cum este abordată problematica diabetologiei la spitalul din Beiuș. Absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul universității orădene, dr. Florica Toia lucrează la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” din 2019. Întrebată cum a evoluat patologia din specialitatea sa, dr. Florica Toia a declarat următoarele: „Adresabilitatea la Cabinetul de diabetologie din cadrul Ambulatoriului integrat este mare, ajungându-se la o medie de 33-35 de pacienți programați zilnic. De asemenea, în cadrul Secției de medicină internă avem Compartimentul de diabetologie, cu patru paturi, folosite atât pentru internarea pacienților prin CPU, cât și pentru cei care necesită monitorizarea și ajustarea tratamentului”.

Din cauza complicațiilor pe care le generează și le dezvoltă, diabetul zaharat este diagnosticat și tratat prin colaborarea cu colegii medici de alte specialități, alți factori importanți în obținerea unor rezultate bune în aceste direcții fiind educația despre diabet și comunicarea eficientă cu pacientul: „Fiind o boală cronică, diabetul zaharat necesită o monitorizare permanentă. Evoluția diabetului zaharat este lentă și, de multe ori, fără simptome vizibile. Netratat, diabetul zaharat poate duce la complicații micro și macrovasculare acute sau cronice: neuropatia diabetică, retinopatia diabetică, nefropatia diabetică, infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral, amputarea membrelor inferioare, cetoacidoza diabetică.

Cu ajutorul colegilor mei de diferite specialități – cardiologie,  medicină internă, oftalmologie, neurologie, chirurgie, endocrinologie, asigurăm diagnosticarea, monitorizarea și tratarea complicațiilor acestei boli atât la pacienții internați, cât și la cei consultați în cadrul Ambulatoriului integrat al spitalului. De asemenea, un rol important în diagnosticarea diabetului zaharat îl au medicii de familie. Ei sunt cei care au primul contact cu pacientul și o legătură de lungă durată cu starea de sănătate a acestuia.

Dincolo de medicație, este foarte importantă relația medic-pacient, aceasta fiind un element central al procesului de îngrijire medicală. Ne dorim ca pacientul să primească recomandările noastre fără teamă și să le asimileze cât mai ușor. Această relație trebuie să fie de lungă durată, pentru a evita apariția complicațiilor cronice și a problemelor create de diabet.

Primul pas pentru a evita sau amâna complicațiile diabetului este menținerea glicemiei într-un interval cât mai bun. Măcar de două ori pe an ar trebui făcut un test de hemoglobină glicozilată”.

Dr. Florica Toia a mai precizat că pentru diabetici sunt importante respectarea regimului alimentar, menținerea unei greutăți corporale normale, activitatea fizică regulată, hidratarea corespunzătoare, renunțarea la fumat și alcool, controalele regulate în cabinetul de diabetologie și educația terapeutică.

Endocrinologie

După cum declară dr. Doris Pangalos, medic primar endocrinolog cu o activitate de nouă ani în cadrul spitalului beiușean și absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș (Facultatea de Medicină Generală), și specialitatea sa este una cu o patologie complexă și tot mai crescută: „Endocrinologia nu constă doar în patologia tiroidiană, care este cea mai frecvent întâlnită datorită accesibilității investigațiilor de specialitate, ci și în diagnosticarea și tratarea problemelor altor glande endocrine (sistemul hipotalamo-hipofizar, paratiroide, suprarenale, gonade – ovar, testicul).

Este important de știut că patologia endocrină se adresează tuturor  persoanelor, indiferent de gen sau vârstă, iar majoritatea cazurilor sunt cronice, motiv pentru care întâi necesită investigații pentru un diagnostic cât mai exact, după care un tratament individualizat, care poate fi de lungă durată, de multe ori chiar pentru toată viața. Pentru obținerea unor rezultate favorabile, este necesară conformarea pacienților la tratament și disciplină medicală, aceștia urmând să se prezinte la controalele periodice”.

Cât privește activitatea specifică endocrinologiei, dr. Doris Panagalos a precizat că, „la spitalul din Beiuș aceasta se efectuează în Ambulatoriul integrat, pe bază de programare, pentru consulturi de specialitate și, după caz, ecografii tiroidiene, iar din toamna anului trecut putem asigura și spitalizări de zi pentru anumite patologii deja diagnosticate”.

Boli infecţioase

Dintre compartimentele Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, cel de boli infecțioase s-a aflat până nu demult în prima linie, pandemia de coronavirus solicitând la maxim personalul acestuia. Situația actuală din cadrul Compartimentului de boli infecțioase ne-a fost expusă chiar de coordonatoarea acestuia, dr. Paula Pop: „Compartimentul boli infecțioase funcționează cu un număr total de 20 de paturi pentru spitalizare continuă, împărțite în saloane cu câte două paturi, trei dintre acestea fiind saloane-izolator, cu grup sanitar propriu, destinate pacienților cu patologii precum Covid-19 sau infecții cu Clostridioides difficile. În prezent, prin structura sa, Compartimentul boli infecțioase este pregătit și pentru situații epidemice, acesta dispunând, printr-o rapidă reorganizare, de două secții cu circuite epidemiologice complet separate, fiecare cu câte zece paturi.

De asemenea, în cadrul compartimentului efectuăm investigații în regim spitalizare de zi și consultații în regim ambulatoriu. Pacienții care optează pentru prezentarea în regim ambulatoriu sau spitalizare de zi, beneficiază de consult și investigații gratuite în baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie. Consultațiile se adresează tuturor categoriilor de vârstă, inclusiv populației pediatrice”.

Referindu-se la cazuistica actuală, post-pandemică, dr. Paula Pop a subliniat următoarele: Cazuistica specialității boli infecțioase este vastă, cuprinzând atât boli cu transmitere interumană (contagioase), cât și boli infecțioase netransmisibile. În cadrul compartimentului nostru de boli infecțioase pot fi tratate cu succes: patologii respiratorii (angine, mononucleoză, bronșite, pneumonii, infecții Covid-19, gripă), patologii digestive și hepatice (gastroenterocolite, enterocolite, infecții cu Clostridioides difficile, hepatite acute virale, forme non-fulminante determinate de virusurile hepatice A, B, C, E, B+Delta), infecții parazitare (giardiaza, trichineloza, toxoplasmoza, boala Lyme), boli eruptive (varicelă, rujeolă, rubeolă, oreion, herpes zoster, parvoviroza, roseola infantum), infecții ale țesutului celular subcutanat (celulită, erizipel), infecții urinare. Mai mult, avem o colaborare strânsă cu secțiile de boli infecțioase ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, care, la nevoie, pot prelua patologiile ce nu mai pot fi gestionate eficient în cadrul compartimentului nostru”.

Radiologie şi imagistică

Un alt compartiment de prima linie în timpul pandemiei a fost cel de radiologie și imagistică medicală. Cu studii de specialitate urmate la Oradea și cu rezidențiatul efectuat la Cluj-Napoca, dr. Florentina Banu este angajata spitalului beiușean încă din 2017, actualmente conducând Compartimentul radiologie și imagistică medicală. În această calitate, ne-a oferit detalii despre serviciile medicale prestate aici.

„În anul 2023, la nivelul compartimentului nostru au fost realizate peste 5000 de investigații CT, 15000 de radiografii și 2700 de ecografii. Sunt cifre care concurează cu laboratoare de imagistică de la spitale mult mai mari și asta datorită comunității numeroase pe care noi o deservim.

La ora actuală, oferim servicii de radiografie, tranzit baritat, ecografie și tomografie computerizată – examinare nativă sau cu substanță de contrast”.

De altfel, din numărul mare de investigații efectuate rezultă și problemele cu care compartimentul se confruntă: insuficiența fondurilor și a personalului de specialitate: „Suntem doar doi medici radiologi cu prezență fizică în cadrul spitalului, iar numărul examinărilor radiologice, ecografice și de tomografie computerizată este din ce în ce mai mare. Prin urmare, urgentele au prioritate, dar ne străduim să onorăm toate cererile și rezultatele să nu întârzie. Pentru asta, apelăm și la telemedicină, linia de gardă a secției de radiologie a spitalului nostru fiind acoperită, prin interpretare la distanță, de o echipă de medici radiologi din Timișoara”.

La final, dr. Florentina Banu a abordat problema completării aparaturii existente: „Pe termen lung, ne propunem dotarea cu un aparat de rezonanță magnetică, aparat ce ar asigura diagnosticarea completă din punct de vedere imagistic. Atât secțiile chirurgicale, cât și cele nechirurgicale s-au dezvoltat foarte mult, iar colegii noștri au nevoie de diagnostice imagistice complexe pentru a putea realiza un act medical de un nivel ridicat”.