Noul aparat donat de Clubul Lions Oradea Spitalului Județean, unic în România, a fost prezentat vineri, într-o conferință de presă. Desprins parcă din filmele SF, Spincare pulverizează peste arsură o matrice, ca o pânză de paianjen, care protejează şi creeză un mediu propice cicatrizării, dispărând pe măsură ce rana se vindecă.

 

Prezentarea aparatului a avut loc în amfiteatrul noii Unități de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean, în prezența fostului ministru al Sănătății, chirurgul Florian Bodog, a senatorului Gheorghe Carp, a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea – Lucia Daina, a președintelui Clubului Lions Oradea – Sorin Bot și a reprezentantului firmei „Solutions for Hospitals”, care a adus aparatul în România, donându-l Clubului Lions, Sorin Bibărțan. Acesta a spus că a fost impresionat de tragedia petrecută în clubul Colectiv și s-a gândit ce ar putea face ca astfel de tragedii să nu se mai repete. „De acum înainte România, prin Oradea, nu va mai fi nevoită să trimită pacienți în spitalele din alte țări. Aparatul Spincare pulverizează peste leziunea de arsură un substituient sintetic temporar de piele (piele artificială) care are rolul de a proteja şi a crea un mediu cât mai propice vindecării arsurii. Matricea care se formează este ca o pânză de paianjen care permite pielii să respire, dar care o și ajută să se vindece în același timp. Această piele sintetică se descompune odată cu vindecarea rănii. Aparatul a fost inventat în Israel, iar din 2021 este comercializat și în spitalele in Europa”, a spus Sorin Bibărțan.

Senatorul Gheorghe Carp a mulțumit pentru donație și a punctat că politica unității medicale, care pune în prim plan transparența, este una din cauzele care dau siguranță și încredere celor care vor să îmbunătățească viața comunității, făcând donații. Președintele Clubului Lions, Sorin Bot, a spus că este nevoie de implicarea comunității și nu doar a statului dacă „vrem spitale și condiții ca în Vest”.

Despre modul în care urmează să fie folosit aparatul a vorbit fostul ministru Florian Bodog: „Am fost autodidacți și am studiat aparatul înainte să ajungă la noi. Poate fi folosit în tratamentul unor persoane cu arsuri de gradul 1 și 2. Îl vom pune imediat în practică, mai ales că noua secție de chirurgie plastică este în lucru și va fi prevăzută cu 5 paturi. Am vorbit și cu colegii de la Timișoara, unde există secție de arși și vor veni și ei la Oradea pentru a lucra cu acest aparat”. Chirurgul a mai explicat că la Oradea pot fi tratați doar pacienți care au arsuri pe 30 la sută din suprafața corpului, pentru cei cu arsuri mai mari fiind nevoie de secție și condiții speciale de tratament.

La finalul evenimentului, Sorin Bibărțan a făcut o demonstrație cu noul aparat, creând o bucată de piele artificială în palma fostului ministru Florian Bodog.

În valoare de 18.740 de lei, Spincare va intra în dotarea Secției Clinice de  Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă.