Ediția a XIII-a a Galei „Expediția-Chemarea în necunoscut”, organizată de Clubul de Speologie Cristal Oradea, în Aula Magna de la Universitatea din Oradea, s-a încheiat, miercuri seara, cu succes, în ropotele de aplauze ale celor peste 200 de participanți.

 

12 prieteni în Nepal

Gala din acest an de la Oradea a avut oaspeți de seamă: alpiniști profesioniști (Horia Colibășanu), speologi desăvârșiți (Tudor Marin) sau veterani ai muntelui (Dinu Mititeanu). Aceștia, împreună cu fotograful orădean, de calibru internațional, Andrei Posmoșanu, cercetătorul Radu Mărieș, pasionații de călătorie în locuri exotice Cristina și Bogdan Oros, Vlad Silaghi, Varga Csaba și alți montaniarzi români din Timișoara și Oradea și-au împărtășit, timp de trei zile, experiențele acumulate în mulți ani de expediții.

Proiecția de miercuri seara a început cu povestea unei călătorii în îndepărtatul Nepal, în Everest Base Camp, care s-a desfășurat în toamna anului trecut. Ideea călătoriei a apărut în noaptea de revelion, dintre 2016 și 2017, la o petrecere între prieteni. Bogdan Oros, unul dintre inițiatori, a spus că, după primul anunț dat pe internet, s-au înscris în jur de 20 de persoane, iar la final au rămas 12. Oameni frumoși și curioși, dornici să cunoască și să vadă cum e lumea în cealaltă parte a globului s-au organizat singuri și au ajuns, după mai multe zile de trekking, până la 5300 de metri în Everest Base Camp. „Timp de 12 zile, am călătorit, fără ghizi sau porteri, am intrat în contact cu localnicii, am asistat le diferite ceremonii religioase, am legat prietenii și am testat gastronomia locală...”, a spus Cristina.

La 80 de ani cu chef de munte

În ultima zi a galei, publicul orădean a avut plăcerea să urmărească o proiecție realizată de clujeanul Dinu Mititeanu, unul dintre cei mai vârstnici prieteni al expedițiilor montane. Montaniardul a povestit, cu ajutorul fotografiilor, o călătorie realizată în cea mai mare parte pe schiuri de tură, în majestuoșii Alpi, pe Haute Route, în primăvara din 2017.  „Ruta înaltă” una dintre cele mai lungi trasee dintre două renumite „capitale alpine europene”- Chamonix din Franța și Zermatt din Elveția a fost parcursă prima dată de englezi în 1861 pe jos, iar în 1911 pe schiuri.

„În șapte zile cu vreme superbă, am parcurs integral această mult dorită rută alpină. Mai întâi în patru zile, etapele elvețiene Verbier – Zermatt (varianta nordică) apoi, după o pauză de o zi Elveția, în Lausanne, am parcurs în trei zile - puțin mai atipic - și primele două etape, cu plecare din Argentiere”, a mărturisit medicul.

Doctorul Mititeanu a reușit să atingă, de-a lungul timpului, mai multe vârfuri cu o înălțime de peste 4.000 de metri din Alpi. Acesta a străbătut culmile Alpilor francezi, elvețieni și iatalieni însoțit de soția sa, Marllene și alți prieteni. Veteranul a surprins publicul spunând că „anul acesta, în 2018, are în plan să mai atingă încă un vârf de peste 4.000 de metri din Alpi”. La finalul proiecției, orădenii care au reușit să cumpere cartea „Chemarea muntelui”, scrisă de clujean, au așteptat cuminți un autograf.Povești spuse din caiac

Seara a continuat cu povești spuse din caiac de către orădeanul Dorin Chiș. Acesta, împreună cu 80 de români, a participat la o fregată internațională organizată de „Asociația Călătorilor Sârbi” pe râul Drina. Dorin a reușit să atragă atenția iubitorilor călătoriilor pe apă cu ajutorul unor imagini fascinante surprinse din caiac, în cele 7 zile de călătorie. Tot miercuri, universitarul orădean Radu Mărieș a realizat o proiecție cu imagini surprinse în turele din Munții Făgăraș Apuseni și Retezat. Profesorul a avut un rol deosebit în această gală, a acordat diplome de merit tuturor celor care și-au făcut timp să vină și să împărtășească din experiențele lor.

Și în acest an, celui mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, i-a fost rezervată o prezentare, semnată de Ovidiu Marc. Ea a fost urmată de  o prezentare cu povestiri în tandem în jurul lumii, susținută de Valentin Nemeș.

Despre noi zone de escaladă din Bihor

Gala a fost încheiată de Răzvan Dumbravă, cu ilustrarea unui eveniment inedit – „Osoi Climbing Fest”, festival ce a deschis o nouă zonă pentru escaladă în Bihor. „Deși nu este o expediție, organizarea unui festival de escaladă, este cu siguranță o aventură. Este nevoie de mulți voluntari, resursa umană în organizarea unui astfel de eveniment fiind esențială. Potrivit lui Dumbravă „scopul principal al unor astfel de activități nu sunt evenimentele în sine, ci dezvoltarea unor noi zone de escaladă în județul Bihor, un județ cu potențial enorm în sporturile de aventură”.

„Ne bucurăm că există încă mult entuziasm și în acest an. Este în pregătire deschiderea unei noi zone spectaculoase, Cheile Lazurilor, lângă cunoscutul obiectiv turistic bihorean, Peștera cu cristale din mina Farcu. Arealul are un potențial de peste 100 de trasee și ar putea deveni în scurt timp cea mai mare zonă de escaladă din Bihor”, a mai spus Răzvan Dumbravă.

Partenerii evenimentului au fost Universitatea din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvlotare Durabilă Bihor.

Evenimentul a fost susținut de Agenția de Management al Destinației Bihor, Ecosafe, Alpin Expe SRL, TravelGuideRomânia și AventuraTrekking.

Gabriel BONACIU