O nouă ediţie a pelerinajului anual care se face pe jos de la Şimleu Silvaniei la Sighetu Marmaţiei a avut loc în perioada 22 august – 1 septembrie 2022.

Întrebat de un adolescent dacă se mai face pelerinajul, după beatificarea episcopilor, răspunsul a fost: „Da!”, cu atât mai mult cu cât putem cere şi mijlocirea lor pentru intenţiile noastre de rugăciune.

După o perioadă de doi ani de pandemie şi restricţii când pelerinajul a fost mai mult în mediul on-line sau cu parcurs parţial, anul acesta a fost făcut integral spre bucuria pelerinilor şi mai ales a credincioşilor din parohii.

Am împlinit pelerinajul nostru cu scopurile definite deja de mai mulţi ani: rugăciune, jertfă, cinstirea şi amintirea de mai marii noştri, bucuria de a întâlni pelerini şi credincioşi din alte locuri şi, nu în ultimul rând, o provocare pentru TINE(RI).

Pornind de la îndemnul din Scrisoarea către Evrei 13,7 „Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri … şi urmaţi-le credinţa”, pelerinii au meditat şi şi-au oglindit propria viaţă contemplând şi meditând la viaţa Fericitului Episcop Valeriu Traian Frenţiu. În acest an, s-au împlinit 70 de ani de la întoarcerea la Casa Tatălui Ceresc, pe 11 iulie 1952, în închisoarea din Sighet. Astfel, am meditat la perioada copilăriei şi a anilor de studiu şi formare, apoi la modul în care a îmbrăţişat viaţa de preot şi episcop. Au fost scoase în evidenţă grija pentru formarea preoţilor şi seminariştilor, rugăciunea zilnică, modul ce celebrare… (Aspecte Spirituale). Apoi, am descoperit şi aprofundat despre grija faţă de educaţie şi săvârşirea faptelor bune prin punerea în valoare a patrimoniului bisericii. În final, am contemplat jertfa sa, curajul şi credinţa în apărarea valorilor creştine şi demnitatea poporului nostru până la a-şi da viaţa în Închisoarea din Sighet – Memorialul de azi…, loc în care şi anul acesta pe 29 august s-a celebrat Sfânta Liturghie. Cu ocazia acestei celebrări, am avut bucuria de a mai întâlni câţiva dintre supravieţuitorii acelor vremuri.

Suntem convinşi că fiecare pelerin s-a întors acasă mai bogat spiritual, cu mai mulţi prieteni adevăraţi, mai puternici şi mai motivaţi pentru pelerinajul propriei vieţi, ajutaţi de Harul lui Dumnezeu prin mijlocirea Fericiţilor Episcopi Români Martiri (FERM), greco-catolici, prin angajamentul luat în fiecare zi şi, la final de pelerinaj, pentru noul An Pastoral.

Mulţumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile primite, pentru vremea bună. Ploaia din prima zi (la plecare Şimleu-Bădăcin) fiind un semn de binecuvântare.

Mulţumim Preasfinţiţilor Episcopi Virgil Bercea și Vasile Bizău, pentru binecuvântările Sfinţiilor lor şi a sprijinului acordat pentru realizarea pelerinajului. Mulţumim preoţilor care au însoţit pelerinii, preoţilor şi credincioşilor care i-au primit şi s-au îngrijit de cele necesare. Mulţumiri Surorilor din Congregaţia Maicii Domnului din Sighetu Marmaţiei. Mulţumim gazdelor şi vizitatorilor de la Memorialul din Sighet care, prin bucuria cu care ne primesc, răbdarea şi disponibilitatea ce o manifestă faţă de pelerini şi acţiunea noastră, vin ca o confirmare pentru ceva bine făcut.

Mulţumim tuturor binefăcătorilor şi celor ce s-au unit cu noi în rugăciune şi fapte pentru a duce la împlinire pelerinajul.

Mulţumiri deosebite tuturor pelerinilor şi fiecăruia în parte pentru că voi de fapt aţi fost mărturisitorii de credinţă azi, acum şi aici, în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor! Voi aţi fost „culoarea şi mireasma” de la umbra Crucii!

Pr. Florian GUI