Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a adoptat în ședința de joi, 29 septembrie, o serie de recomandări care privesc spovedania. Conform acestora, trebuie evitate gesturile sau cuvintele interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) s-a întrunit joi în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei.

Printre hotărârile adoptate se numără instituirea Ordinului „Maica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici și mireni și reconfirmarea condiţiilor de înscriere la doctoratul în Teologie.

De asemenea, au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia.

Conform acestora, Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii. De asemenea, preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa.

„Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”, sunt celelate propuneri adoptate.

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.