O liturghie de mulțumire pentru beatificarea episcopilor martiri a avut loc duminică la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea. În cadrul ei au fost aniversați douăzeci și cinci de ani de hirotonire preoțească a douăzei de preoți ai Eparhiei greco-catolice de Oradea.

La eveniment au luat parte Excelența Sa mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, episcopul eparhial PSS Virgil Bercea, PSS László Bocskei, episcop romano-catolic de Oradea, PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradei, reprezentanți ai cultelor orădene, în jur de 700 de credincioși orădeni, familiile celor sărbătoriți, prieteni și apropiați.

„Dragi frați și surori, mă bucur foarte mult să fiu astăzi aici cu voi pentru a prezida această Liturghie în semn de mulțumire pentru aniversarea a douăzeci și cinci de ani de episcopat a păstorului vostru și pentru cei douăzeci și cinci de ani de hirotonire preoțească a douăzei de preoți ai Eparhiei greco-catolice de Oradea. Mulțumesc Excelenţei Sale Monsenior Virgil Bercea pentru amabila invitație; îl salut pe Episcopul latin Monsenior László Böcskei; pe Episcopul ortodox Preasfinţia Sa Sofronie; și pe voi toţi cei care ați dorit să vă alăturați cântării noastre de laudă și mulțumire aduse Domnului în acest jubileu festiv.

În calitate de Nunțiu Apostolic vă trimit salutul de binecuvântare al Papei Francisc, care păstrează o fericită amintire a recentei sale Vizite Apostolice în România precum și a ceremoniei de beatificare a celor șapte Episcopi martiri greco-catolici desfășurată la Blaj.

(...) Celebrăm astăzi sărbătoarea Nașterii Fecioarei Maria, care a ascultat și păstrat întotdeauna în inima ei Cuvântul lui Dumnezeu. Ea a devenit în mod liber locuinţa Cuvântului Întrupat. Să-i încredințăm acum mijlocirii materne a Mamei Milostivirii pe cei care își sărbătoresc jubileul preoțesc și, într-un mod special, pe Păstorul acestei Eparhii, pentru ca ei să devină, ca de altfel şi noi toți, fericiţi deoarece, pe lângă a asculta, au şi păzit Cuvântul lui Dumnezeu. Aşa să fie”, a spus nunţiul apostolic în România, Miguel Maury Buendia.  

Programul a început la ora 9.45, cu o procesiune, în care au fost purtate spre altar moaştele Fericiţilor episcopi martiri beatificaţi de Papa Francisc la Blaj.

25 de ani de preoție intensă

În cadrul celebrării liturgice a fost marcată aniversarea a 25 de ani de la consacrarea ca episcop a PSS Virgil Bercea și aniversarea a 25 de ani de la hirotonirea în preoție a 20 de preoți din Eparhia de Oradea.

„Suntem aici doar o parte din prima promoție de absolvenți, de după 1990, ai Academiei Teologice din Oradea. Am plecat pe drumul preoției, în ianuarie 1991, 120 de aspiranți. Am absolvit, în 1994, 73. Au fost hirotoniți înainte de 1994, 11 preoți și, după 1994, alți 21 preoți pentru Eparhia de Oradea. În anul 1994 am fost hirotoniți 23 de preoți. Doi confrați au decedat, iar unul s-a retras.

Noi, alături de ceilalți din generația noastră, alături de preoții care au activat în clandestinitate, suntem cei care am redeschis parohiile greco-catolice; am construit biserici, case parohiale și am recuperat din proprietățile bisericii noastre; am secerat ce au semănat alții dar, am și semănat pentru alți secerători care au venit după noi. Putem spune, fără să greșim, că am acționat, în acei ani, la fel ca apostolul Pavel: ocărâți fiind, am binecuvântat, prigoniți fiind, am răbdat, huliți fiind, ne-am rugat. Și am făcut, sub semnul crucii, tot ce am putut noi mai bine.

De aceea, astăzi, după 25 de ani de preoție intensă, doresc să exprim gratitudinea noastră, Domnului și Bisericii.

Îi mulțumim și-L binecuvântăm pe Domnul pentru că ne-a învrednicit să celebrăm azi împreună cu PSS Virgil, în această zi semnificativă pentru Prea Sfinția Sa – aniversarea a 25 de ani de episcopat – împreună cu Nunțiul Apostolic Miguel Maury Buendia, cu PSS László Bocskei și cu dumneavoastră, această Sfântă Liturghie”, a spus pr. Olimpiu Todorean, ca reprezentant al celor 20 de preoți din Eparhia de Oradea care au sărbătorit 25 de ani de preoție.