În această atmosferă de renaştere, în care tot ce ne înconjoară renaşte, credincioşii îşi înalţă sufletul spre cer, prin rugăciuni închinate Sfintei Fecioare Maria. Luna mai este denumită „Florar” în calendarul anului, pentru că florile în această lună se străduiesc din răsputeri să fie frumos colorate, aspectuoase şi parfumate.

Diversitatea formelor, o gingaşă alcătuire de culori şi o adiere al parfumului floral este oferit de tot ce înconjoară Biserica greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, în care s-a înfiinţat „Sanctuarul Eparhial al Maicii Domnului”, pentru cinstirea şi premărirea Fecioarei Maria, căreia Îi este dedicată, în fiecare an, luna mai.

Prin strădania fraţilor călugări franciscani conventuali, această zonă este foarte îngrijită, fiind un adevărat colţ de rai.

Sanctuarul „Maicii Domnului”, prin grija rectorului, preot, Iulian Robu, oferă, cu desăvărşirea consacrării, o intensă şi diversificată posibilitate pentru credincioşi de reculegere, meditaţie şi rugăciune, prin tematica adoraţiilor, prin rostirea Sfântului Rozariu, prin buchete de rugăciuni în onoarea Preacuratei Maicii Domnului şi prin serile de veghe, de rugăciune. În acest fel, sunt oferite cele mai înălţătoare clipe de har tuturor celor care participă la aceste evenimente, chiar dacă, în această perioadă, sunt transmise prin mijloacele de comunicare existente.

Atât Biserica, cât şi Mănăstirea Franciscană s-au îmbrăcat într-o lumină de frumuseţe a interioarelor, a Sfintei Capele şi a grădinii din interiorul conventului, radiind de parfumul trandafirilor, impresionând prin nenumăratele ghivece de flori pestriţe, multicolore şi aspectuoase.

Toate acestea sunt dovezi ale faptului că în această lună credincioşii o venerează pe Sfânta Fecioară Maria, Maica Lui Dumnezeu şi a tuturor credincioşilor.

Ne străduim să-I oferim Maicii Sfinte, prin rugăciuni, nemărginita încredere în apărarea sănătăţii, în prevenirea bolilor şi, mai ales, în oprirea acestei pandemii care a paralizat întreaga planetă.

Mioriţa SĂTEANU