În ziua Odovaniei praznicului împărătesc al Pogorârii Sfântului Duh, sâmbătă, 10 iunie, în ajunul Duminicii Tuturor Sfinților, la Oradea, a avut loc „Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni”, care, anul acesta, a ajuns la cea de-a șasea ediție.

La acest eveniment, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, au participat peste 300 de copii și tineri, provenind dintr-un număr mare de parohii din întreg cuprinsul Episcopiei Oradiei, din toate cele patru protopopiate ale Eparhiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii, elevi cu rezultate foarte bune la olimpiadele și concursurile școlare de Religie și Teologie ortodoxă, precum și elevi ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, cu rezultate excepționale la olimpiadele și concursurile școlare. Copiii și tinerii prezenți la frumosul și amplul eveniment au fost însoțiți de preoții parohi și profesorii de religie din localitățile de proveniență.

Cu această ocazie, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, cu sprijinul celor patru protopopiate din Eparhie, au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional dedicat „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești” în Patriarhia Română.

În deschiderea acestui eveniment festiv, la Altarul de vară cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei” din incinta Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, înconjurat de cei patru protopopi ai Eparhiei și doi diaconi chiriarhali, a oficiat slujba de Te Deum.

Sfârșitul sfintei slujbe a fost marcat de cuvântul de binecuvântare și de folos duhovnicesc al Preasfințitului Părinte Sofronie, care a adresat alese și calde felicitări tuturor premianților, părinților acestora și profesorilor, mulțumindu-le pentru disciplina investită și munca depusă, coordonate care se constituie pentru cei mai înaintați în vârstă într-o veritabilă speranță, că viitorul trebuie să fie unul luminos. De asemenea, Ierarhul i-a îndemnat pe toți cei prezenți, în mod special pe copii și tineri, să fie cât se poate de precauți în utilizarea tehnologiilor și în petrecerea timpului în spațiul virtual, atrăgându-le atenția cu privire la pericolele spirituale care se ascund în spatele acestor oferte care cuceresc prin aparență, dar devastează în esență. Ca o alternativă la inflația virtualului și a inteligenței artificiale, Preasfinția Sa i-a chemat să se reconecteze la viața de har a Bisericii și le-a îmbiat lecturile fundamentale care nu trebuie să lipsească din panteonul duhovnicesc și cultural al fiecărei persoane umane în parte, luându-și ca prieteni imaginari marile și edificatoarele personaje ale literaturii universale:

În continuare, festivitatea inaugurală a ITOB 2023 a fost moderată de părintele prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial, care, îndată după cuvântul chiriarhului locului, i-a invitat pe membrii grupului vocal „Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor din Oradea, coordonat de prof. Anamaria Turc-Gal și călăuzit spiritual de părintele Vasile-Marius Dobra de la Parohia Căpâlna, Protopopiatul Tinca, împreună cu domnișoara Alexandra Miclăuș, să susțină un microrecital de imnuri și cântări bisericești, punându-și în valoare talanții primiți de la Dumnezeu și înmulțiți cu responsabilitate prin muncă și răbdare.

La fel ca și în ceilalți ani, în cadrul „Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni”, a avut loc și festivitatea de premiere a olimpicilor bihoreni care s-au remarcat prin rezultate deosebite la etapele județene și naționale ale Olimpiadei de Religie pentru învățământul de masă și învățământul teologic preuniversitar, a elevilor olimpici de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și a copiilor și tinerilor din grupurile parohiale de cateheză implicate în Concursul național catehetic tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului, organizat în acest an omagial în întreaga Patriarhie Română. Numărul celor premiați de chiriarhul locului s-a ridicat la 302 de copii și tineri.

Ulterior celei dintâi părți a programului întâlnirii, tinerii participanți și însoțitorii lor au vizitat Mănăstirea „Sfânta Cruce”, unde s-a luat masa de prânz în trapeza mare a așezământului monahal. Apoi, grupurile parohiale au avut posibilitatea și oportunitatea să viziteze lăcașurile de cult și alte repere istorice și culturale ale municipiului Oradea

Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni din acest an a făcut parte din manifestările organizate de Eparhia Oradiei cu prilejul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și a Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română, adunând mai bine de 500 de copii, tineri, preoți parohi, profesori, părinți și însoțitori.

Pr. Andi-Constantin BACTER