Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit astăzi pentru a discuta propunerile venite din partea Comisiei pentru Statut și Regulamente în legătură cu procedurile care ar trebui urmate în astfel de cazuri. Mâine va fi discutat cazul concret al Episcopului de Huși.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, nu a depus o cerere ca să se retragă din funcţie, dar o mai poate face inclusiv joi, când are loc întâlnirea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

"Important este de precizat că episcopul de Huși, în eventualitatea în care nu își depune cererea de retragere din funcție, va fi judecat de un consistoriu arhieresc. Tot joi vor fi aleși membrii care vor compune consistoriul. Este vorba de două astfel de consistorii: unul, care va judeca cazul Episcopului de Huși, într-o primă instanță și care va da o decizie, pe care, dacă Episcopul va dori să o conteste, o va putea face la celălalt consistoriu arhieresc. Chiar și joi mai poate depune cererea pentru autoretrage", a declarat, pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu

"Şedința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va debuta cu verificarea și aprobarea propunerilor pe care le-a înaintat Sinodului Comisia pentru Statut și Regulamente. Sunt propuneri referitoare la analiza acuzațiilor care s-au adus ierarhilor și referitor la judecarea și cercetarea acestora. E necesară această prezentare a propunerilor pentru că nu am mai avut de-a face cu un asemenea caz. Este necesară stabilirea riguroasă a unui cadru juridic bisericesc pentru viitoarea analiză și cercetare a Episcopului de Huși. Iar vineri, se va întruni ședința de lucru a Sinodului Permanent, deci, un sinod mai restrâns, care va lua în discuție cazul concret al Episcopului de Huși", a adăugat Vasile Bănescu

Întrebat dacă Episcopul de Huși a adus vreo dovadă în favoarea sa, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a spus că "nici până acum nu a adus niciun fel de dovadă, dar pe parcursul judecării de către consistoriu, are posibilitatea să aducă dovezi în favoarea a ceea ce el a exprimat deja, adică, neîncrederea lui în veridicitatea filmului".

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei i-a cerut Episcopului de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, filmat în timp ipostaze intime în compania altui bărbat, să nu mai slujească până la ședința Sfântului Sinod.