Postul nu înseamnă doar abținere de la anumite alimente, ci și de la „devorarea celorlalți prin bârfă”, iar decisive în perioada postului sunt bândețea și faptele bune, transmite Patriarhia despre perioada Postului Paștelui, care a început din 15 martie.

 

În perioada postului, trebuie să fim atenția cu cei din jur și să facem fapte bune, să nu mai fim egoiști, să găsim echilibrul în toate, spun reprezentanții Patriarhiei Române.

„Pe calea autentică a postului ne angajăm abia atunci când facem efortul de a ne abţine de la comiterea răului de orice fel în relaţia cu ceilalți. În perioada când postim încercăm să privilegiem binele concret pe care îl putem face altora, iertând, ajutând, dăruind, mângâind. Postul nu înseamnă morocăneală și mustrare moralizatoare a altora, inclusiv de la altar, ci sobrietate, reflexivitate și echilibru în toate. Înseamnă și lupta cu pofta de vizibilitate, ștergerea sinelui exacerbat, ieșirea din temnița rece a egoismului și întâmpinarea caldă a aproapelui nostru, inclusiv a celui împovărat de patimi”, transmite Patriarhia.

Potrivit Patriarhiei Române, postul nu înseamnă doar să ne abținem de la mâncare, ci să ne abținem de la a face rău.

„Postim nu doar abținându-ne de la anumite alimente, ci și de la devorarea celorlalți prin bârfă, de la răstignirea lor cotidiană prin trădări, minciună sau, duminical, prin predici savonarolic moralizatoare. Decisive în perioada postului sunt blândețea și faptele bune faţă de ceilalţi, asupra cărora se răsfrânge astfel bunătatea noastră. Singura care ne va salva”, mai spun reprezentanții Ptriarhiei.

Postind, ne refacem relaţia personală cu ceilalți și nu le mai trecem cu vederea suferinţa de multe feluri, inclusiv pe aceea provocată de patimile pe care ne grăbim uneori să li le incriminăm chiar public, pentru că există, spun cei de la Patriarhia Română, „un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor”.

„Există inclusiv un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor. Există și un post mediatic, care include dificila încercare de ieșire din adicția față de contemplarea propriei imagini reverberate în spațiul public și față de tehnologia care ne artificializează viața. Postul este şi o formă de luptă spirituală cu diavolul, care nu ratează ocazia de a ne ispiti şi asedia mai intens chiar în perioada în care ne străduim să devenim mai buni, încercând să ne determine capitularea şi să ne împingă pe «calea cea largă» a comodităţilor şi a inerţiilor noastre cotidiene. Postul unit cu rugaciunea este cel mai puternic scut împotriva răului cu multe chipuri prezent în lumea noastră din care discernământul și bunul-simț au fost progresiv și progresist evacuate. Prin post le putem redobândi”, mai spun reprezentanții Patriarhiei Române.

Postul Paștelui a început în data de 15 martie și durează până de Paști, în 2 mai.