Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, sâmbătă, 1 iunie, la Oradea, a avut loc „Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni”, ediția a patra.

La eveniment au participat peste 600 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, provenind din peste 120 de parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii, însoțiți de preoții parohi și profesorii de religie din localitățile de proveniență. Cu acest prilej, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, prin Fundația „Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar” Oradea și Teatrul de Stat Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea și Muzeul Cetății și Orașului Oradea, a pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional dedicat omagierii satului românesc.

În prezența Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, de la ora 9.30, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, de către un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea. La final, Chiriarhul locului le-a adresat tinerilor prezenți un cuvânt de prețuire și de binecuvântare, după care prof. Doina Sfârlea, profesor de specialitate limba și literatura română, a susținut în fața tinerilor o frumoasă prelegere, intitulată sugestiv „Elogiu satului românesc”.

Cu acest prilej, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele judeţeană şi naţională a Olimpiadei de Religie, atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru învăţământul teologic preuniversitar, dar și a elevilor care au participat la etapa eparhială a Concursului catehetic „Hristos-sufletul satului românesc”, la Concursul Național de folclor „Tradiție și spiritualitate în satul românesc” și la concursul naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”. Astfel, Ierarhul a oferit unui număr de 108 elevi premianți daruri, cărți și obiecte religioase.

Începând cu ora 11.45, pe platoul din fața Casei de cultură a Sindicatelor din Oradea, aflat în vecinătatea catedralei, a avut loc un spectacol folcloric dedicat satului românesc, oferit de Ansamblul profesionist „Crișana” din Oradea.

De la ora 13.00, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, tinerii participanți au vizitat expoziția „Însemnele Regalității Românești”, organizată la Oradea cu prilejul aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea. Ulterior, tinerii participanți au făcut un pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, unde a fost vizitată mănăstirea și s-a luat masa de prânz în trapeza mare a așezământului monahal.

„Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni” din acest an a făcut parte din manifestările organizate de Eparhia Oradiei, cu prilejul „Anului omagial al satului românesc şi Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu” în Patriarhia Română.

Pr. prof. Alin SONEA