În perioada 18-28 ianuarie, se desfășoară la Oradea Decada de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Evenimentul a debutat prin implicarea tinerei generații în Seara Tinerilor. 

Evenimentul a debutat sâmbătă, 18 ianuarie, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea. La intrare, invitații au fost îndrumați să-și scrie numele pe un bilețel de către voluntarii de la Cercetașii Creștini Români. Bilețelele au fost așezate ulterior în fața altarului, lângă simbolul Bisericii lui Cristos, pregătit de Biroul Pastoral sub forma unei corăbii – suport pentru lumânări. Gazde au fost părintele Ovidiu Duma, parohul Catedralei ,,Sfântul Nicolae”, și părintele Paul Popa, responsabilul Departamentului de Pastoraţie a Copiilor şi a Tinerilor.

Preasfinţitul Virgil Bercea a fost alături de participanți şi i-a susţinut, ca de obicei, fiind prezent în Catedrală și în rugăciune, cu discreţia sa caracteristică.

Responsabilii religioşi ai cultelor au intrat în procesiune, precedaţi de un asistent, având Biblia în mână. Atmosfera caldă şi emoționantă din timpul programului a fost pregătită şi întreţinută de către Departamentul Artistic condus de Ovidiu Lazăr. A colaborat, în acest sens, şi Corul Liceului Greco-Catolic „Iului Maniu”, condus de către dirijoarea Nicoleta Ţâmpu. Programul a cuprins rugăciuni, mesajele cultelor participante, lectura Psalmului 23, ales ca laitmotiv în acest an, lecturarea pasajelor specifice din Evanghelie, cântări, rugăciunea Tatăl nostru, rostit în două limbi: română şi maghiară.

Înainte de binecuvântarea finală, participanţii au mers în procesiune, pentru a extrage fiecare câte un bileţel, acesta conţinând numele unei persoane participante pentru care se face rugăciune în zilele următoare. La final, participanții au fost invitați la surprizele pregătite în Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic „Iului Maniu”, în ideea de a se cunoaște mai bine și a se bucura împreună.

„Este al treilea an consecutiv de când se are în vedere o seară dedicată în mod special tinerilor, într-o manifestare special gândită pentru a îmbina, în mod atractiv, toate domeniile de interes ale acestora: rugăciune, muzică, utilizarea telefonului mobil în mod constructiv, comunicarea, jocul, dansul etc., într-o atmosferă de adevărată comuniune, pentru a petrece timp de calitate și a se bucura împreună”, menționează Laura Ologu, reprezentanta Biroului Pastoral din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Decada de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se desfășoară la Oradea în perioada 18-28 ianuarie 2020. În acest an, Biserica Baptistă maghiară se alătură celorlalte nouă culte creștine implicate deja în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Astfel, împreună în rugăciune sunt: Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Evanghelică-Lutherană, Biserica Penticostală, Biserica Baptistă maghiară, Biserica Unitariană, Biserica Betania, Comunitatea Evreilor Mesianici, Biserica Reformată și Biserica Greco-Catolică. De mai bine de un secol, evenimentul aduce alături, atât în postură de gazde, cât și de invitați, reprezentanții precum și credincioșii cultelor creștine din întreaga lume.

Programul continuă în aceste zile după următorul program: astăzi, 22 ianuarie, de la ora 18.00, la Biserica Unitariană, str. Nicolae Jiga nr.72; mâine, 23 ianuarie, ora 18.00 – Biserica Penticostală Tabor, str. Meiului nr.4; vineri, 24 ianuarie, ora 18.00 – Sinagoga Comunității Evreilor Mesianici, str. Sucevei nr.23; sâmbătă, 25 ianuarie, ora 18.00 – Biserica Ortodoxă cu Lună, str. Traian Moșoiu nr.2; duminică, 26 ianuarie, ora 18.00 – Biserica Reformată Orașul Nou, str. Primăriei nr.36; luni, 27 ianuarie, ora 18.00 – Biserica Baptistă Maghiară nr.1, str. Ștrandului nr.10 și marți, 28 ianuarie, ora 18.00 - Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae”, strada Iuliu Maniu nr. 1.