Adăpostiţi sub umbrele, credincioșii din Oradea au participat, ieri, la prima slujbă oficiată în aer liber după ridicarea restricţiilor. 

După două luni în care credincioșii s-au rugat doar acasă, urmărind online slujbele religioase, ziua de 17 mai a venit pentru ei ca o binecuvântare.

Aproximativ 100 de persoane, vârstnici, dar şi tineri, au venit la Biserica cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din Oradea, pentru a participa la Sfânta Liturghie şi a se ruga.

Slujba a fost oficiată afară de către pr. Felix Bicăzan, parohul Bisericii, și de către pr. conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, coslujitor la acest sfânt lăcaș.

“Căutaţi neîncetat apa cea vie a învăţăturilor lăsate de Mântuitorul Iisus Hristos în Sfânta Scriptură”, a spus, printre altele, în Cuvântul de Învăţătură, pr. Viorel Popa, părintele apreciind atitudinea creştinească şi civică a enoriaşilor în aceste situaţii sensibile.

De altfel, pe 15 mai, parohul bisericii, pr. Felix Bicăzan, făcea, pe pagina de Facebook a Parohiei, următorul anunț:

“Mulțumim Bunului Dumnezeu, că ne-a învrednicit să ajungem și această binecuvântată zi! Iubiți credincioși, vă informăm că, începând de duminică, 17 mai, vom putea să ne revedem cu toții la Sfânta Biserică. Conform indicațiilor și restricțiilor, Sfânta Liturghie, cu participarea credincioșilor, va putea fi savârşită doar în exteriorul bisericii, cu respectarea distanței sanitare de 2 metri și purtând mască. Dumnezeu să vă țină sănătoși! Abia aștept să ne revedem!”.

La sfârşitul slujbei de ieri, preoţii au rostit împreună cu credincioşii rugăciunea specială pentru ocrotirea şi vindecarea oamenilor de orice boală. În toată țara, preoții au oficiat slujba de duminică în aer liber, enoriașii fiind obligați să poarte mască și să respecte distanțarea socială. Slujbele au fost organizate afară, în curțile bisericilor, iar acolo unde nu s-a putut, slujba s-a oficiat în stradă. Taina botezului și taina cununiei se pot săvârși în continuare în lăcașul de cult, însă nu pot participa mai mult de 16 persoane. Slujbele de înmormântare pot să aibă loc atât în biserici cât și afară, și nu pot participa nici aici mai mult de 16 persoane.