Papa Francisc a promulgat marți decretul de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici „uciși din ură față de credință” între 1950 și 1970. Printre acești martiri ai temnițelor comuniste, se află și fostul episcop de Oradea, Valeriu Traian Frenţiu.

 

Născut la 25 aprilie 1875, Valeriu Traian Frenţiu a fost episcop al Lugojului până în 1922, când a fost transferat la Oradea, pentru ca după 1941 să fie mutat ca Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş. În 1947 a revenit la Oradea unde un an mai târziu a fost arestat, pe 28 octombrie 1948, și dus în lagărul de la Dragoslavele, apoi, în februarie 1949, la Mănăstirea Căldăruşani, transformată în lagăr. În 1950 a ajuns în Penitenciarul de la Sighet, unde, după 2 ani, din cauza tratamentului inuman a murit la 11 iulie 1952. A fost îngropat într-o noapte, fără sicriu, într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor.

Ceilalți șase episcopi care vor fi beatificați cu ocazia vizitei Papei Francisc în România, sunt: Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

„Deo Gratias! În data de 19 martie a.c., Sfântul Părinte l-a primit în audienţă pe cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. În cadrul audienţei, Papa Francisc a autorizat Congregaţia să promulge, printre alte decrete, şi decretul privind recunoaşterea martiriului slujitorilor lui Dumnezeu, Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi români greco-catolici ucişi din ură faţă de credinţă în diferite locuri din România, între 1950 şi 1970”, se arată în comunicatul Vaticanului.

Anunțul de ieri al Vaticanului este punctul final al unui lung proces de cercetare a vieții lor și a persecuției Bisericii Române Unite cu Roma, cauza de beatificare fiind deschisă în urmă cu 25 de ani, pe 23 februarie 1994.

Biserica Greco-Catolică își dorește beatificarea lor la Blaj, în 2 iunie 2019, cu ocazia unei liturghii solemne pontificată de Papa Francisc în cadrul vizitei sale în România.