Sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 10.00, va avea loc evenimentul de resfințire a Bisericii greco-catolice din Băile „1 Mai”. Ceremonia de resfințire și Sfânta Liturghie vor fi oficiate de Preasfințitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Excelența Sa arhiepiscop Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, împreună cu un sobor de episcopi, preoți și diaconi din Eparhia de Oradea și Cluj-Gherla.

La eveniment va lua parte și Excelența Sa George-Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia, fiu al locului și ctitor al acestei biserici, alături de alte personalități locale, naționale și internaționale. Evenimentul va fi transmis în mondoviziune de Maria TV și TelePace Italia – televiziunea catolică italiană care a susținut ridicarea acestui lăcaș de cult, în urmă cu 20 de ani.

Biserica greco-catolică din Haieu a fost consacrată în 2001 și este singura biserică din țară dedicată vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999). „În anul 2019, la două decenii de la călătoria apostolică a primului succesor al lui Petru în țara noastră, lăcașul sfânt a intrat într-un amplu proces de restaurare, menit să-i conserve frumusețea și valoarea cultural-spirituală. La finalizarea acestor lucrări, Parohia dorește să împărtășească cu întreaga comunitate a comunei Sânmartin, a orașului Oradea, a binefăcătorilor și prietenilor acestui loc un moment de Har și recunoștință”, anunță pr. Ștefan Madarasi administrator parohial.

Evenimentul, organizat de Parohia greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” Haieu – Băile „1 Mai”,  se va desfășura după următorul program: vineri, 3 septembrie, de la ora 17.00, celebrarea Vecerniei; sâmbătă, 4 septembrie, ora 9.00, slujba Utreniei; ora 10.00, ceremonia resfințirii bisericii, urmată de Sfânta Liturghie arhierească; ora 12.15, program artistic susținut de Ansamblul „Stelele Bihorului”. 

„Este o mare onoare pentru comuna noastră. Pe de o parte, prezența Nunțiului Apostolic în România, Excelența Sa arhiepiscop Miguel Maury Buendía, în mijlocul nostru, pe de altă parte, investițiile frumoase care au fost făcute la sfânta biserică ne onorează, ne fac încrezători că lucrurile sunt pe făgașul normal, că merg în direcția dorită în comunitatea noastră. Sigur că nimic nu se poate face constructiv pe această lume fără a avea Biserica alături. Cu siguranță vom vedea multe ecouri frumoase în ceea ce privește activitatea din comuna Sânmartin, atât din punct de vedere administrativ, cât și spiritual, lucru care ne va aduce multe beneficii”, menționează Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin.