Sfârșitul săptămânii a adus-o în Bihor, pe lângă ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și pe secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Hegedus Csilla, care a vorbit despre Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). 

 

Încă de la începutul conferinței, ținută vineri la Prefectură, Hegedus Csilla a subliniat că, în ciuda a tot ce se tot spune, PNRR va fi aprobat și va schimba în bine viața tuturor. Conform acesteia, Oradea va primi peste 11 milioane euro pentru autobuze electrice, un sistem smart de transport, stații de încărcare a mașinilor electrice, dar și locuințe pentru profesori și pentru medici. Municipiile din Bihor vor beneficia de 3,4 milioane euro pentru locuințe sociale, locuințe pentru tineri, mobilitate urbană, orașele, de câte 2,53 milioane euro și comunele, de câte 255 de mii de euro. Pentru acești bani, UAT-urile trebuie să facă proiecte care să se încadreze în categoria „tranziție verde și tranziție digitală”.

Alte proiecte importante despre care a vorbit au fost: renovarea și creșterea eficienței energetice a circa 2.000 de clădiri publice și creșterea eficienței energetice a 1.500 de blocuri, un proiect de 1,37 de miliarde de euro pentru plantarea de copaci, proiecte pentru transport sustenabil pentru care sunt prevăzute 6,6 miliarde de euro, renovarea și dotarea cu echipamente de screening a 3.000 de cabinete în zonele rurale, construirea a 50 de școli și renovarea a 75.000 de săli de clasă, investiții în educația duală și fonduri pentru crearea a 12 rute culturale, între care una și pentru Oradea.

Secretarul de stat s-a întâlnit apoi cu mai mulți primari din județ cărora le-a explicat cum pot scrie proiecte și ce tipuri de proiecte pot primi bani prin PNRR.