Începând de joi, 27 februarie, şi până după alegerile locale, la nivelul Consiliului Judeţean Bihor va funcţiona o nouă majoritate: PNL-ALDE, care are 19 consilieri, în timp ce PSD-UDMR are doar 16 aleşi.  

 

Joi seară, PNL Bihor a anunţat că a încheiat un protocol de colaborare cu ALDE Bihor, care „prevede formarea unei alianțe politice care să funcționeze până la finalul actualului mandat al Consiliului Județean Bihor”.

„În contextul actualei structuri politice și ponderii grupurilor de consilieri din Consiliului Județean Bihor, ținând cont de lipsa de performanță înregistrată în activitatea executivului Consiliului Județean, cele două grupuri vor susține în comun adoptarea unor proiecte de hotărâri care să aibă în vedere următoarele: aprobarea rapidă a bugetului de funcționare al Consiliului Județean Bihor și a instituțiilor din subordinea acestuia; repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor unităților administrativ-teritoriale din județul Bihor; adoptarea tuturor hotărârilor necesare pentru derularea proiectelor finanțate din fonduri europene în actualul exercițiu financiar; pregătirea proiectelor pentru viitoarea perioadă de finanțare din fonduri europene; creșterea eficienței activității Consiliului Județean Bihor și reducerea cheltuielilor care nu se impun; realizarea unor parteneriate cu unități administrativ-teritoriale din județul Bihor, în vederea promovării unor proiecte de dezvoltare”, se menţionează în comunicatul transmis de liberali.

„Analizând modul în care au decurs lucrurile în acest mandat la Consiliul Județean Bihor, am luat decizia să colaborăm cu grupul de consilieri ai PNL. Vom asigura astfel adoptarea hotărârilor în mod predictibil până la finalul acestui mandat”, afirmă consilierul judeţean ALDE Julien Mateaș. PNL precizează că reprezentanții grupurilor politice vor avea întâlniri periodice, înaintea ședințelor de Consiliu Județean, în vederea formulării unor puncte de vedere comune.

„Având în vedere că în ultimele luni nu se mai știa dacă hotărârile de consiliu județean se vor adopta într-o formă sau alta, prin această înțelegere, cele 18 voturi necesare pentru a adopta hotărâri vor fi asigurate de către consilierii județeni ai PNL și ALDE. Vom putea astfel să limităm cheltuielile ineficiente și să pregătim relansarea dezvoltării județului Bihor”, susține liberalul Călin Gal.  

Protocolul a fost aprobat joi, 27 februarie, în forurile de conducere ale celor două organizații județene și a fost semnat de președinții organizațiilor județene.