Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, referitor la legea din Parlament care oferea mai multă autonomie Ținutului Secuiesc, că „nu are o problemă cu persoanele de etnie maghiară, ci cu politicienii, în special cu politicienii din PSD”.

 

„Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulți, am avut mulți colegi, am în continuare colegi, îi respect. Majoritatea sunt oameni de treabă, harnici, care își văd de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD, care au încercat să promoveze legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc. Este surprinzător și (...) supărător. Au încercat să se scoată PSD-iștii și, după scurt timp, au introdus legislația în Senat, unde au picat-o, dar vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut tot tacit o altă inițiativă a UDMR, care se constituie într-un Cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de Cod administrativ în varianta UDMR”, a spus, într-o declarație de presă, Klaus Iohannis.

Acest Cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal, a adăugat Iohannis.

„De data aceasta, PSD nu poate spune că nu a știut. Această inițiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat «pentru». După ce am arătat public ce se dorește din partea PSD, vor găsi o formă să voteze împotriva acestei legi, însă nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este în situația de a promova anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomie Ținutului Secuiesc. Așa ceva este pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera aperiția unor astfel de legi”, a conchis Iohannis.

Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Ulterior, senatorii au respins legea, cu majoritate de voturi.

PSD contracarează acuzaţiile lui Iohannis privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Senatorul Robert Cazanciuc a declarat luni că preşedintele a lansat o diversiune ca să atragă atenţia românilor de la problemele reale.

„Din păcate, preşedintele, de la tribuna prezidenţială, lansează această diversiune pentru a atrage atenţia opiniei publice de la problemele reale ale românilor în momentul de faţă. (...) Şefii serviciilor secrete au obligaţia să iasă public şi să spună dacă au informaţii că preşedintele Camerei Deputaţilor a negociat, într-un fel sau altul, vreo formă de colaborare în vederea, citez, vinderii Ardealului”, a spus Robert Cazanciuc.