De peste două decenii, Ioan Lakatos se ocupă de problemele specifice ale comunității rome din care provine, iar în ultimii ani, în calitate de președinte al Sucursalei Bihor al Asociației Partida Romilor-Pro Europa și al Fundației „Ciore Roma”.

„Datorită experienței câștigate de-a lungul timpului, a funcțiilor și a studiilor superioare din domeniul asistenței sociale absolvite, pot spune că sunt un reprezentant oficial al comunității romilor din județul Bihor. Împreună cu colegii mei, ajutăm efectiv comunitatea de romi din județ”, transmite Ioan Lakatos, printr-un comunicat de presă, enumerând câteva exemple din activitatea sa: construirea a 20 de case pentru 20 de familii de romi în Oradea - zona Gutenberg; consultații medicale și analize în vederea depistarii TBC pentru peste 250 de persoane; organizarea, în fiecare an, la nivelul județului, a unor acțiuni, în urma cărora peste 1.000 de copii de etnie romă beneficiaza de rechizite școlare gratuite; a ajutat la îndeplinirea formalităților legale pentru ca membrii a 50 de familii de romi să se poată căsători civil; a asigurat ajutor de încălzire (lemne) pentru aproximativ 30 de familii/an, de pe strada Voltaire din Oradea. Ioan Lakatos precizează că toate aceste acțiuni „reprezintă doar o mică parte din activitatea noastră, toate fiind documentate inclusiv cu peste 400 de fotografii realizate pe parcursul activităților”.

În același document, președintele Asociației Partida Romilor-Pro Europa - sucursala Bihor subliniază buna colaborare pe care o are cu Direcția de Asistență Socială Oradea, Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele semnalate de comunitatea de romi.

Ioan Lakatos susţine că a reușit branșarea și contorizarea a 96 de apartamente de pe strada Voltaire.

„Toate cele de mai sus vă sunt aduse la cunoștință pentru a evidenția faptul că reprezint oficial comunitatea romă din județul Bihor. În ultima perioadă, au apărut persoane care se autointitulează «mari conducatori» ai romilor. Ei încearcă să impună drepturi speciale romilor, cu toate că orice cetățean al României are aceleași drepturi, indiferent de etnie. Ar fi curios de aflat dacă studiile și cazierul judiciar îi califică pentru a reprezenta comunitatea romă”, se întreabă Ioan Lakatos.

 „Vă transmit că nu aveți cum să reprezentați romii, atâta timp cât nu știți să scrieți o cerere și aveți mai multe condamnari și ani petrecuți în detenție. Un lider trebuie să fie un exemplu pentru comunitatea pe care o reprezintă, un exemplu pozitiv și nu unul negativ”, menționează Lakatos, adăugând că celor care le poate fi de folos îl contacta la sediul asociației, de pe strada Griviței nr. 36, zilnic, între orele 9.00-16.00.