Văzând că solicitarea adresată ministrului Educaţiei, Ligiei Deca, de demitere a inspectorului şcolar general, Horea Abrudan, nu a avut efect, PSD Bihor a  trimis o scrisoare deschisă preşedintelui PNL, premierul Nicolae Ciucă, cerându-i să intervină. Social-democraţii susţin că Ilie Bolojan este complice prin menținerea în funcție a lui Abrudan.

 

Urmare a demersurilor anterioare, rămase fără rezultat, prin care a solicitat Ministrului Educației demiterea inspectorului şcolar genera,l Horea Abrudan, PSD Bihor a decis trimiterea unei scrisori deschise forurilor politice centrale ale PNL cu același mesaj de înlocuire a inspectorului școlar general.

„Vă aducem la cunoștință o situație fără precedent în care inspectorul şcolar general al județului Bihor, Horea Abrudan, membru PNL și susținut de conducerea PNL Bihor pentru ocuparea acestei funcții, a adus instituția a cărei conducere, vremelnic, i-ați încredințat-o. În data de 19 aprilie 2023 DNA – Serviciul teritorial Oradea, a finalizat prin trimiterea în judecată dosarul, de o gravitate deosebită, constituit în cazul fraudării concursului pentru ocuparea postului de director la Școala Gimnazială „Avram Iancu”. Inspectorul general sus-numit a fost președintele comisiei care s-a ocupat de organizarea acelui concurs de directori. Una din persoanele trimise în judecată, Mioara Țigan, este membră PNL și era, la data faptelor, șefa Casei Corpului Didactic din Bihor, poziție încredințată tot de către conducerea PNL Bihor. Mai mult, în disprețul opinie publice, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, prim-vicepreședintele PNL Bihor, Mircea Mălan, a decis să coopteze în organizarea unei campanii de curățenie derulate în județul Bihor de Consiliul Județean, tocmai politrucul care s-a ocupat de concursul fraudat de directori! În ciuda semnalelor repetate, inclusiv în mass media locală, a acestei situații scandaloase, conducerea PNL Bihor a preferat să nu ia nici o măsură. Vă cerem să interveniți de urgenţă la nivelul organizației PNL Bihor pentru demiterea inspectorului școlar general, Horea Abrudan”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de comitetul politic de conducere al PSD Bihor liderului PNL, premierul Nicolae Ciucă.

Social-democraţii bihoreni menţionează, totodată, că „imaginea instituției, condusă de oameni care falsifică, sub oblăduirea politică a PNL, examene pentru funcții de conducere, este compromisă. Cetățenii așteaptă responsabilitate, în anul 2023 nu este acceptabilă asumarea unui asemenea derapaj de către conducerea PNL Bihor!”