Președintele Consiliului Național al Maghiarilor (CNM) din Transilvania va avea săptămâna aceasta înfățișare în procesul intentat fostul șef al SIE Ioan Talpeș, fostului ofițer de informații Filip Teodorescu, realizatorului TV Mihai Gadea și Antenei 3.

Cei amintiţi au afirmat, într-o emisiune, ca ar fi trădător de țară și agent al serviciilor secrete maghiare. Drept urmare, fostul eurodeputat i-a dat în judecată. Procesul a fost declanșat în 2014 în urma „declarațiilor denigratoare” formulate la emisiunea Sinteza Zilei, László Tőkés cerând daune de 75.000 de euro: 30.000 lui Filip Teodorescu, 15.000 lui Ioan Talpeș și 30.000 lui Mihai Gâdea, în solidar cu Antena 3.

„În acea emisiune, s-a spus că domnul Tőkés este trădător de țară, fiind plătit pentru ce făcea, de Ungaria. S-a prezentat o chitanță, găsită în mașina a doi preoții care veniseră din Ungaria în 1989. Securiștii au desfăcut în bucăți mașina și au găsit acea chitanță, dar nu au găsit și mesajul care a fost citit la un picnic proerupoean în care Tőkés susținea că la noi se demolează sate în «locul cortinei de fier». Banii au ajuns la domnul Tőkés dintr-o chetă strânsă de la enoriași pentru că nu mai primise salariu de șase luni și urma să fie evacuat din parohia din Timișoara. Ce spion este acela care dă chitanță când primește bani? Vineri vom demonta zidul minciunii clădit de lucrătorii securității. La proces vor fi doi martori care au participat la chetă”, a spus ieri, într-o conferință de presă, avocatul Kincses Előd, care îl reprezintă pe László Tőkés.

Președintele CNM din Transilvania a spus că nici prin gând nu îi trecea după 1989, că la 30 de ani de la Revoluție, va trebui să se bată în procese cu securiști.